Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Uspevamo zaradi ljubezni, ker vse delamo s srcem

Oddaje | 07.05.2015, 18:00 Nataša Ličen

V Dijaški oddaji smo pred nedeljskim jubilejnim koncertom Srbsko kulturnega umetniškega društva Vidovdan gostili skupino mladih članov omenjenega društva. Pletli smo več nacionalnost, saj je bil osrednji namen pogovora spodbuditi k premoščanju predsodkov in k zanimanju drug za drugega. Bolje ko se bomo poznali, lepše bo sobivati. V društvu deluje več področij, kjer imajo osrednje mesto ljudske pesmi in plesi. Veliko pozornosti namenjajo tudi zbiranju in ohranjanju tradicionalnih narodnih noš. Gostili smo Suzano, Jovana, Željka, Zorico in Dragico.

Folklora je gotovo bolj uspešna pot za graditev zdrave domovinske zavesti 

»Ponosni smo na preplet naših življenj s Slovenijo in z domovino, od koder so naši starši«, so razlagali o svoji pripadnosti naši sogovorniki v Dijaški oddaji. Večina članov je rojenih v Sloveniji, spoštujejo in ohranjajo pa dediščino svojih staršev, ohranjajo običaje, navade, vse tisto, kar so včasih delali, s čimer so se poistovetili njihovi predniki. S folkloro so povezani najuspešnejši projekti društva Vidovdan. Pri svojem delovanju sledi povezovanju umetnosti in kulture na inovativen in zanimiv način, s katerim skuša pritegniti raznoliko in široko občinstvo. 

Vidovdan

Ime Vidovdan je povezano z enim od največjih praznikov srbske kulture. Ime nosi težo, ker je tako versko kot družbeno in zgodovinsko pomemben datum, s tem so ustvarili preplet vseh svojih zanimanj in dejavnosti. Letos SKUD Vidovdan praznuje desetletnico in delovanje v minulem desetletju bodo predstavili v nedeljo, 10. maja, v Cankarjevem domu v Ljubljani na jubilejnem koncertu z naslovom Skupaj pustimo Našo sled. S plesi, pesmimi in običaji bodo predstavili del svoje zgodbe. Zgodbe, ki pušča sled v času in prostoru.

»Ljudje imajo radi naš »temperament«, z nostalgijo nas gledajo, ker smo si vendar nekoč delili skupno državo in jim naša dediščina ni tuja. Nostalgija nas povezuje. Opažamo pa, da mlada generacija Slovencev ni tako povezana s folklornim svetom, kar je škoda. V Srbiji pa ima prav folklora tudi med mladimi pomembno mesto, saj je to pot, ki jih zbližuje in preko katere se lahko spoznavajo in gradijo pripadnost svojemu narodu.«

V narodnih nošah
V narodnih nošah © SKUD Vidovdan

Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...