Jože Bartolj
Miha Močnik
Tone Gorjup
Binkoštno srečanje v Essnu 2015 (foto: Arhiv slovenske misije v Essnu)
Binkoštno srečanje v Essnu 2015

V Essnu 57. Binkoštno srečanje

28.05.2015, 06:22 Matjaž Merljak

V cerkvi sv. Gertrude oz. Jederti in v dvorani pod njo je na binkoštni praznik potekalo tradicionalno srečanje in največji praznik slovenske župnije v Essnu, ki se razteza v petih škofijah in nadškofijah v Severnem Porenju - Vestfaliji. Letošnji osrednji gost je bil salezijanec Jože Andolšek.

Kot je za oddajo Slovencem po svetu in domovini povedal slovenski duhovnik v Essnu Lojze Rajk, je bila izbira osrednjega gosta povezana z letošnjo 200. obletnico rojstva svetega Janeza Boska, saj je Jože Andolšek njegov duhovni sin. Deluje na avstrijskem Koroškem, pomembno pa je tudi njegovo delovanje v Etiopiji, kjer pomaga otrokom pri šolanju. Že 250 evrov zadostuje za letno šolanje enega otrok in njegovo vzdrževanje.

Andolšek je rojakom povedal, da bi rad še letos zgradil šolo in za to potrebuje še 60.000 evrov, tako so bili darovi med mašo in prireditvijo (od tombole) namenjeni za Etiopijo.

Jože Andolšek in Lojze Rajk v cerkvi
Jože Andolšek in Lojze Rajk v cerkvi © Arhiv slovenske misije v Essnu

Srečanje se je nadaljevalo v dvorani pod cerkvijo, kjer je za dobro voljo in ples igral Ansambel bratov Žerjav iz bližine Artič. Tam je Jože Andolšek prikazal tudi dva filma o življenju v Etiopiji. Sicer pa je gost somaševal z župnikom pri sveti maši v cerkvi svete Gertrude, kjer je je zbralo okoli 140 ljudi, ljudsko petje so podprli nekateri člani zbora Slovenski cvet in Danica Ban s spremljavo na orgle.

Lojze Rajk je povedal še, da je rojakov na binkoštnem srečanju iz leta v leto manj, saj so se mnogi po upokojitvi vrnili v Slovenijo.

Rojaki v dvorani pri sveti Gertrudi
Rojaki v dvorani pri sveti Gertrudi © Arhiv slovenske misije v Essnu

Jože Andolšek je rojake nagovoril tudi v dvorani pod cerkvijo sv. Gertrude
Jože Andolšek je rojake nagovoril tudi v dvorani pod cerkvijo sv. Gertrude © Arhiv slovenske misije v Essnu

Ansambel bratov Žerjav
Ansambel bratov Žerjav © Arhiv slovenske misije v Essnu

Več fotografij na spletni strani Slovenske katoliške misije v Essnu

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sveta maša (photo: Cathopic) Sveta maša (photo: Cathopic)

K maši preko spleta ali v cerkev?

Vodja urada za liturgijo kardinal Robert Sarah je v pismu predsednikom škofovskim konferenc zapisal, da prenos svete maše ne more nadomestiti fizične navzočnosti v cerkvi. Kjer zdravstvene razmere ...

Sveta maša na Brezjah (photo: Romarski urad Brezje) Sveta maša na Brezjah (photo: Romarski urad Brezje)

Nuncij: Slovenija potrebuje Jezusa!

Frančiškanski redovi so včeraj obhajali praznik vtisnjenja ran sv. Frančišku. Sveto mašo je v baziliki Marije Pomagaj daroval apostolski nuncij v Sloveniji msgr. Jean-Marie Speich. Zbrane je ...

Velikokrat je v ozadju samomora bolezen sodobnega časa – depresija, ki jo je mogoče uspešno zdraviti s pomočjo terapevta in zdravil. (photo: Ian / Unsplash) Velikokrat je v ozadju samomora bolezen sodobnega časa – depresija, ki jo je mogoče uspešno zdraviti s pomočjo terapevta in zdravil. (photo: Ian / Unsplash)

Anja Klančar: Samomor je skrivnost

10. septembra obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomora. V Sloveniji vsako leto zaradi samomora umre približno 400 ljudi, na srečo pa zadnja leta opažamo znaten upad števila. Naša gostja je ...