Hiša Hospica (foto: ARO)
Hiša Hospica

NSi za nujno sejo zaradi zapiranja Hiše hospic

Politika | 06.05.2015, 17:07 Petra Stopar

Hiša hospic napoveduje, da bo zaradi neustreznega financiranja zaprla vrata. Ministrstvo za delo odločitev obžaluje. Ministrstvo za zdravje pa opozarja na državni program in njegovo opredelitev razvoja mreže, ki bi okrog bolnika in svojcev povezala vse strokovnjake. V NSi zaradi nastale težave zahtevajo sklic nujne seje odbora Državnega zbora za zdravstvo.

Hiša hospic se je za zaprtje odločila, ker se doslej z državo niso uspeli dogovoriti glede financiranja. Predstavniki Hiše hospic so zato danes pozvali pristojne, naj vendarle pride do sistemske rešitve financiranja hospic dejavnosti.

Predsednica Slovenskega društva hospic Renata J. Roban je na novinarski konferenci dejala, da Hiša hospic, ki kot edini hospic v državi nudi celostno oskrbo umirajočim, vsak mesec poglablja izgubo za 45.000 evrov, zato so primorani zapreti vrata. V petih letih, odkar hiša deluje, do sistemskega dogovora glede financiranja hospic dejavnosti ni prišlo, pravi Robanova. Meni, da 500.000 evrov, kolikor znaša letni proračun za delovanje Hiše hospic, ne bi smel biti noben zalogaj za državo.

Hiši so sicer ponudili več možnosti, od tega, da bi se financirali preko različnih bolnišnic, do koncesije. Vendar nobene od ponujenih možnosti niso sprejeli, prav tako se niso prijavili na razpis za koncesijo za institucionalno varstvo na smrt bolnih. Robanova, ki je prevzela vodenje društva decembra lani, pravi, da se za možnost financiranja preko druge bolnišnice niso odločili, ker bi tako postali le negovalna bolnišnica. Pri koncesiji pa so bili pogoji postavljeni tako, da bi tudi vodili v zaprtje hiše, je povedala.

Z ministrstvom za zdravje so se še nedavno dogovarjali o financiranju. Zadnja ponudba ministrstva je po besedah Robanove znašala 20 evrov na posteljo na dan, medtem ko bi potrebovali med 50 in 60 evrov na posteljo. Hiša sicer lahko sprejme največ 12 varovancev.

Po mnenju zdravnika Deana Klančiča so bile ponujene rešitve in koncesija bolj birokratski izgovor, da se nečesa ne naredi. "Nekatere rešitve so na dlani, samo če jih želimo, in upati si moramo," je prepričan.

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak obžaluje, da bo Hiša hospic zaprla svoja vrata. Kot je spomnila v odgovoru na novinarsko vprašanje na današnji novinarski konferenci, sicer namenjeni projektu Zmoremo, so v preteklosti pripravili poseben razpis, da bi bilo financiranje Hiše hospic bolj sistemsko. Vendar je Hospic na koncu odstopil od razpisa, je povedala.

Ministrstvo za delo je Hišo hospic sofinanciralo v letih 2013 in 2014 v okviru javnega razpisa za programe socialnega varstva. V letu 2013 je bil program celostne hospic oskrbe v Hiši hospic sofinanciran v skupni višini približno 28.600. V letu 2014 so program celostne oskrbe v Hiši hospic Slovenskega društva hospic sofinancirali v višini približno 42.500 evrov.

Kot navaja ministrstvo, Hiše hospic v letošnjem letu ne sofinancira, ker od Socialne zbornice Slovenije niso pridobili verifikacijske listine. Ta je namreč eden od splošnih pogojev za sofinanciranje socialnovarstvenega programa. Zaradi tega se s programom Hiša hospic niso prijavili na javni razpis za socialnovarstvene programe, pojasnjuje ministrstvo.

Na ministrstvu za zdravje so pojasnili, da paliativni pristop zagotavlja celostno vodenje bolnika ob nenehnem vključevanju njegovih bližnjih v vseh obdobjih napredovale kronične neozdravljive bolezni. Tak način obravnave bolnika ni omejen samo na zadnje obdobje življenja, ampak se začne ob postavitvi diagnoze bolezni, poudarjajo. "Ker tak način dela zahteva drugačno organizacijo, je bil sprejet državni program, ki je opredelil razvoj mreže, ki bi povezala tako medicinske kot nemedicinske strokovnjake okrog bolnika in njegovih svojcev," so pojasnili na ministrstvu za zdravje.

Državni program torej opredeljuje mrežo, v kateri bodo izvajalci usposobljeni za nudenje tovrstne oskrbe, vključno s hospic oskrbo v celotni Sloveniji, navajajo.

Poslanke in poslanci NSi so po napovedanem zaprtju Hiše hospic vložili zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ za zdravstvo, na kateri bi obravnavali možnosti za financiranje Hiše hospic. Skušali naj bi najti način, da se Hiši hospic zagotovi trajno in sistemsko financiranje. Odboru predlagajo, da pozove ministrstvi za zdravje in za delo, da vzpostavita sistemske podlage za umestitev paliativne oskrbe Hiše hospic v njune programe.

Odbor naj po predlogu poslancev NSi tudi pozove ministrstvo za zdravje, da Hiši hospic omogoči pridobitev koncesije v letošnjem letu. Poleg tega naj odbor pozove ministrstvo za zdravje in zavod za zdravstveno zavarovanje, da program Hiše hospic vključita v splošni dogovor za letošnje leto.

Politika, Sociala, Zdravstvo
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...