Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Medžugorje (foto: ARO)
Medžugorje

Pri papeževi sv. maši v Sarajevu tudi nekaj vidcev iz Medžugorja

Cerkev po svetu | 31.05.2015, 07:12 Marta Jerebič

Ko bo papež 6. junija obiskal Sarajevo, ni pričakovati, da bo omenjal Medžugorje, je dejal vatikanski tiskovni predstavnik. A skoraj zagotovo se bo to vprašanje pojavilo na povratnem letu iz Bosne in Hercegovine, ko se bo papež pogovarjal z novinarji. Urednik revije Medžugorje, Marijina navzočnost, Enzo Manes, je medtem za katoliško agencijo CNA povedal, da se bo nekaj vidcev iz Medžugorja udeležilo papeževe maše na sarajevskem stadionu Koševo.

Koordinator papeževega obiska msgr. Ivo Tomašević je povedal, da bodo delegacijo iz Medžugorja obravnavali enako kot delegacije iz vseh drugih župnij. Poudaril je, da je Medžugorje ena od župnij škofije Mostar-Duvno in da bodo tamkajšnji župljani tako kot drugi verniki dobili enako število sedežev.

Spomnimo, da so se domnevna prikazovanja v Medžugorju začela 24. junija 1981, ko je šest otrok začelo doživljati pojave, za katere trdijo, da so prikazovanja Device Marije. Po besedah vidcev so prikazovanja vsebovala sporočilo miru za svet, klic k spreobrnjenju, molitev in post, pa tudi nekatere skrivnosti, ki so obdajale dogodke, ki se bodo izpolnili v prihodnosti. Prikazovanja so se nadaljevala skoraj vsak dan, pri treh vidcih še danes, in sicer vsako popoldne.

Vatikanska komisija, ki je to preiskovala, je svoje ugotovitve že predala Kongregaciji za nauk vere, a ta jih še ni obravnavala. Končna odločitev o prikazovanjih v Medžugorju pa bo na papežu, zato je vsekakor pričakovati, da se bo to vprašanje pojavilo na letalu med papeževim pogovorom z novinarji. Član vatikanske komisije je bil tudi sarajevski nadškof kardinal Vinko Puljić, ki pa je dejal, da o ugotovitvah ne sme govoriti, saj ga veže molčečnost.

Kot poroča katoliška agencija CNA je Vatikan pri končni odločitvi previden zaradi izjemne narave prikazovanj. V zgodovini se namreč še ni zgodilo, da bi se Devica Marija prikazovala tako nepretrgano in trajno leta in leta. Tradicija Marijinih prikazovanj kaže, da so omejena na določeno obdobje v življenju nekega vidca.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...