Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Založniška dejavnost Ognjišča (foto: Izidor Šček)
Založniška dejavnost Ognjišča

Petdeset let Ognjišča

Cerkev na Slovenskem | 17.04.2015, 06:05 Nataša Ličen

Pet desetletij dolga, uspešna, tudi s preizkušnjami zaznamovana pot se je začela po vstajenjski maši na velikonočno jutro, 18. aprila leta 1965, ko so koprski in postojnski župljani v ciklostilno razmnoženem lističu, župnijskem glasilu, brali prve besede očeta Franca Boleta. V uvodu je bilo zapisano: "Povezati hočemo našo faro v eno družino, zato tudi naslov farno Ognjišče, v katerem boste našli tako potrebno duhovno hrano." Od tega prvega lističa je postopno rasla vsebinsko vse bogatejša in za oko privlačnejša revija, iz katere črpa že več rodov bralcev. Ob jubileju smo obiskali sodelavce in ustvarjalce revije ter tudi založbe Ognjišče v Kopru in njihove veje drugod po Sloveniji.

Ves teden predstavljamo delo in zgodbe sodelavcev revije Ognjišče, od urednikov, piscev, oblikovalcev, delavcev v računovodstvu, prodaji in v vseh ostalih dejavnostih, ki so nujne za obstoj revije in založbe. Danes in jutri, v petek in soboto, pa boste slišali, kako na Ognjišče gledajo nekateri znani avtorji odmevnih rubrik v Ognjišču, pa tudi znane osebnosti.

Četrtkov dan je bil namenjen spoznavanju založniške in dobrodelne dejavnosti

Vloga karitativne dejavnosti revije Ognjišče je nedvomno velika in pravzaprav nenadomestljiva. S Predalom dobrote, ki je bil odprt že v tretjem letu izhajanja revije (septembra leta 1967), je revija spodbujala bralce, da bi si dopisovali z bolniki, invalidi ter dajali svoj prispevek v Sklad škofa Antona Vovka. Tako se je začela spletati vedno gostejša mreža dobrodelnosti, iz katere se je kasneje rodila Slovenska Karitas. O spominih na tiste čase je spregovorila zdravnica in pisateljica Metka Klevišar. Ognjišče je izdalo več kot 600 knjig, pa tudi več kaset in plošč. Pogledu na razvoj in današnji razmah založniške dejavnosti je bila namenjena večerna oddaja Od slike do besede. Naš sogovornik je bil izvršni urednik Marko Čuk.

Marko Čuk
Marko Čuk © Izidor Šček

Prva knjiga je pri Ognjišču izšla že decembra leta 1966. Imela je naslov Albert Schweitzer in izšla je v zbiri Mala Knjižnica Ognjišča. Naslednje leto (aprila 1967) je izšla prva knjiga v naslednji zbirki, to je Žepna knjižnica Ognjišča. To je bil življenjepis o papežu, zdaj svetem Janezu Dobrem. Knjiga je dosegla visoko naklado - 40.000. To je doslej največja naklada kakšne knjige pri Ognjišču. V omenjenih zbirkah so je bila izdana večina knjig v prvih desetih letih. Med drugimi zbirkami je Marko Čuk omenil Zgodbe za dušo, kjer je izšlo enajst knjig v nakladi 70.000 izvodov. Naglasil je še, da se je ustanovitelj Ognjišča Franc Bole za izdajanje knjig odločil zaradi močne potrebe po duhovnega branja v tistem času, drugi namen je bil vzgojni. Veliko knjig je bilo s svetopisemsko tematiko, posebno področje so knjige za otroke - trenutno je na voljo 80 knjig s tega področja.

Gotovo najbolj razširjena knjiga v slovenščini Kratko sveto pismo s slikami (ali t.i. rdeče sveto pismo), ki je prvič izšlo leta 1968. Do osamosvojitve naše države je bilo natisnjenih 57.000 izvodov, v naslednjih letih pa še 100.000. Leta 2012 je knjiga doživela jezikovno in slikovno prenovitev. Marko Čuk je navedel še, da so v 50-ih letih Ognjišča izdali 36 glasbenih kaset, 31 VHS-kaste, 30 CD-jev, 10 DVD-jev in seriji filmov na DVD, nekatere so še vedno v prodaji. Ob jubileju bodo izdali CD evangelijev, ki jih berejo gledališki igralci.

Urednik Matej Erjavec, Barbara Lah in Tomaž Kavčič
Urednik Matej Erjavec, Barbara Lah in Tomaž Kavčič © Nataša Ličen

Jubileja revije Ognjišče smo se spomnili tudi v Dijaški oddaji, saj je izvor in zasnova revije prav v pastorali mladih. Začelo se je z lističem, z nekaj stranmi vsebin, ki so spodbujale in združevale mlade primorskih dekanij, in se po petih desetletjih razvilo v revijo z bogato, raznovrstno vsebino, tudi slikovno kakovostno, ki jo že dolgo bere rekordno število bralcev vseh generacij. Sprva je bila v reviji Ognjišče posebna priloga "Sončna pesem", zdaj pa lahko beremo "Mladinsko prilogo Ognjišča", kjer so zaobjete duhovne vsebine, raziskovalni članki, pogovori z bolj izpostavljenimi osebnostmi javnega življenja, od glasbenikov, športnikov in podobno, ter tudi kolumne mladih piscev revije. Trije so nas obiskali v studiu, urednik Mladinske priloge revije Ognjišče Matej Erjavec, Barbara Lah in Tomaž Kavčič, ter povedali, kako se lotevajo vsebin, kako nastajajo članki, s kakšnim poslanstvom sprejemajo to delo, kakšne so njihove želje in vizije za revijo Ognjišče čez recimo dvajset let. Zanimiv pogovor, ki ga priporočamo v poslušanje in seveda vabimo k rednemu branju tudi Mladinske priloge revije Ognjišče.

Založniška dejavnost Ognjišča
Založniška dejavnost Ognjišča © Izidor Šček

Leta 2013 se je Založbi Ognjišče pridružila Slomškova založba, ki od takrat deluje kot poslovna enota Ognjišča. S svojim delom, izdajo dobrih knjig in pastoralnih pripomočkov, želi poglabljati krščansko duhovnost in utrjevati med Slovenci rast pristne narodne kulture. O zgodovini Slomškove založbe in izzivih sodelovanja bo v dopoldnevu spregovoril urednik programa Vladimir Lešnik.

50 let Ognjišča - Prva številka Farnega Ognjišča
50 let Ognjišča - Prva številka Farnega Ognjišča © Izidor Šček

Ponedeljek: Trudimo se, da plamen nikdar ne ugasne!

Ingrid Bordon je z Ognjiščem povezana od najstniških let, ko je revijo spoznala, v 'družino Ognjišča' pa je prišla pred sedmimi leti, ko je Elizabeta Nadoh odšla v zaslužen pokoj. V tej 'družini' se dobro počuti, saj je neke vrste podaljšana domača družina. Ingrid skrbi za računovodstvo, a kdaj pa kdaj na njen telefon pokliče tudi kakšen bralec s povsem osebno zgodbo. "Ko so to težke zgodbe," pravi, "ne vem, kaj reči in lahko samo poslušam ..." Ingrid nam je tudi povedala, da ji ob zajtrku igra Radio Ognjišče in zraven bere Revijo Ognjišče. Najprej prebere rubriko Komentiramo ... Ognjišče radi doma prebirajo tudi njeni družinski člani.

Suzana Ivančič, skrbi za knjigovodstvo in prodajo: »Skrbim za račune, odgovarjam na telefonske klice, sprejemam obiskovalce, ki pridejo v našo knjigarno. Vseh starosti so, in zelo prijetno se je srečevati z njimi. Mi prav »paše«, da se lahko včasih nekoliko odmaknem od številk. Biti del Ognjišča je lepo, sem pri njem že dvaindvajset let.«

Uprava Ognjišča
Uprava Ognjišča © Marko Čuk, Ognjišče

Katja Čuk je na upravi našega mesečnika že osemindvajseto leto. Ukvarja se s saldakonti, sicer pa jo Ognjišče spremlja že od rojstva: rodila se je isti mesec kot Ognjišče in bila krščena samo en dan po rojstnem dnevu našega jubilanta. Tudi ona v stikih z bralci po telefonu izve marsikaj: "Ne moreš biti ravnodušen, se te dotakne ... To smo mi, Ognjišče, moramo biti občutljivi ... Stranka more dobiti tudi od nas pomiritev."

Mihaela Nadoh, njeno delo je skrb za naročnike in prodajo: »Zadolžena sem za knjigarno, drugi del pa je naročniški oddelek, na primer, če Ognjišče ne pride do misijona po svetu, je to potem naša skrb, da razrešujemo in iščemo poti naprej. Naša knjigarna je domača, ljudje to cenijo, ker se radi vračajo k nam, tu je prijetno in Ognjišče je toplo.«

Prva številka Ognjišča je izšla 18. aprila leta 1965, že decembra naslednjega leta pa je izšla prva knjiga in začela se je bogata založniška dejavnost. Ognjišče je v svoji zgodovini izdalo več kot 600 knjig, poleg njih pa še več kaset in plošč. Te je možno dobiti v knjigarnah, veliko pa vas je takih, ki naročilo oddate po telefonu. Če pokličete 05-611-72-20, vas na drugi strani pozdravi prijazen glas Renate Ušeničnik.

V pestri in veliki družini ustvarjalcev in sodelavcev Ognjišča je tudi Doroteja Grozdanič. Deluje v upravi na Trgu Brolo v Kopru, kjer že vrsto let skrbi za Prijatelje Radia Ognjišče, v zadnjem času pa tudi za knjigovodstvo in prodajo Založbe Ognjišče. Z Ognjiščem se je seznanila že v najstniških letih, ko je prebirala Pisma mladim oz. Pisma meseca, v spominu ji je tudi Dnevnik Anemarije, zdaj so ji zelo všeč knjige Ivana Sivca. Rada tudi sprejema ljudi, ki pridejo v prostore Ognjišče na Trgu Brolo 11 v Kopru, kjer si lahko pogledajo in tudi kupijo različne stvari. Vabljeni pa tud v poslovalnice Ognjišča v Ljubljani, Kranju, Mariboru in na Ptuju!

50 let Ognjišča - prve številke farnega Ognjišča
50 let Ognjišča - prve številke farnega Ognjišča © Izidor Šček

V torek smo obiskali knjigarne Ognjišča po Sloveniji

Potem ko smo v ponedeljek spoznavali sodelavke in sodelavce v Kopru, smo se v torek odpravili na potep po Sloveniji in spoznavali knjigarne založbe Ognjišče. Teh je iz leta v leto več. Nazadnje sta se založbi pridružili knjigarni Slomškove založbe iz Maribora in s Ptuja. Mlada, a med ljudmi odlično sprejeta, je knjigarna v Kranju, najbolj mlada, če upoštevamo starost kupcev, pa ostaja knjigarna v Ljubljani, saj ima prostore vhodu Teološke fakultete.

Knjigarne Ognjišča so poznane tudi po prijaznosti prodajalk in prodajalcev
V knjigarni Ognjišče v Kranju je doma tudi prijaznost © Mateja Feltrin Novljan

Knjigarne, ki poleg knjig založbe Ognjišče in drugih založb, prinašajo veliko kakovostnega branja, so dobro založene z nabožnimi predmeti in priložnostnimi darili. V času prvih svetih obhajil, birm, porok in različnih praznovanje je dobro vedeti, kje dobiti vse. Knjiga je še vedno odlično darilo in četudi obdarovanca ne nagovori takoj, ostane nekje na polici in mogoče spregovori čez leta, pa so so enotni vsi sogovornice in sogovorniki, ki smo jih gostili ta dan. Prisluhnite posnetkom pogovorov.

Sreda je bila dan za spoznavanje sodelavcev Ognjišča v Kopru in drugod po Sloveniji 

Matjaž Starc, grafični oblikovalec in skrbnih računalniških sistemov: »Grafična podoba je zelo pomembna, ker oči vabijo in najprej kupijo, šele potem okus občuti. Zato jj pomembno, da je privlačno tudi za oči. Besedilo mora biti tudi čitljivo, besede vidne. Tehničnih pogojev je veliko in tudi pravil, ki se jih moramo držati. Govorica grafike je izziv, rad imam toplejše barve.«

Matjaž Starc
Matjaž Starc © Nataša Ličen

Andrej Galič, prodaja v knjigarni in razvoz po Sloveniji: «Ognjišče je moj kruh. Je poslanstvo, ki me vodi skozi življenje. Z dostavo imam kar veliko dela, ni tako enostavno. Pomembno je, kakšno Ognjišče predamo v roko našim zvestim bralcem. Na teden prevozim približno 1200 km. Bog me je na vseh poteh do zdaj spremljal brez resnih poškodb in nesreč. Sem hvaležen za to.«

Andrej Galič
Andrej Galič © Mateja FN

Jernej Hrovatin, prodaja in sodelovanje s tujimi partnerji: »Nedavno sem prevzel tudi nabavo s tujega trga, predvsem italijanskega. Moja naloga je naročanje in enakomerna porazdelitev po knjigarnah in spremljanje novosti. Pri stiku mi zelo pomaga znanje italijanščine, vemo, da Italijani ne slovijo najbolj po znanju tujih jezikov in veliko pomaga, če jim lahko pridemo naproti z govorico, ki je njim domača. Strmimo h kakovostnim izdelkom, ker tudi naši kupci postajajo vse bolj zahtevni in prav je tako.«

Jernej Hrovatin
Jernej Hrovatin © ARO

50 let ognjišča tudi v kulturnih utrinkih

Zlatega jubileja Ognjišča smo se spomnili tudi v Kulturnih utrinkih. Poklepetali smo z avtorji, ki so pisali, prevajali, fotografirali in ilustrirali za Ognjišče. Našemu vabilu so se prijazno odzvali: prevajalka Katarina Gradišnik Bogataj, pisatelj Ivan Sivec, pisatelja zgodb iz Ognjišča Janko Jarc Smiljan in Ana Kumer, ter fotografinja Sonja Kamplet Rotar in ilustrator Peter Škerl. Vsi so opisali svoje delo in zaželeli Ognjišču vse dobro še za naslednjih 50 let.

 

Cerkev na Slovenskem, Oddaje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.