Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Svet Evrope sprejel resolucijo o teoriji spola

Svet | 23.04.2015, 10:26 Marjana Debevec

Svet Evrope je sinoči podprl predlog resolucije o diskriminaciji transspolnih oseb v Evropi. Besedilo države članice poziva naj zakonsko spodbujajo načelo pravice do odločanja o lastnem spolu, da bi lahko transseksualci, med njimi tudi otroci, ne glede na njihov biološki spol v osebnih dokumentih spremenili ime in spol.

Prvi vidik omenjene resolucije poziva k pravici do odločitve o svojem lastnem spolu. Države članice naj bi izdelale hitro dostopne postopke, da bi lahko transseksualne osebe, ne glede na njihov biološki spol, na preprost način spremenile ime in spol v osebnih dokumentih. V te postopke so vključeni tudi mladoletni. Nekdanji predsednik Evropske ljudske stranke Luca Volonté je ob tem izrazil bojazen, ki je ponekod že realnost, da bodo istospolni starši svoje otroke silili k spremembi spola po njihovem okusu. Navedel je celo primer nekaterih državnih klinik v Skandinavskih deželah, ki preko hormonskega zdravljenja že najstnikom omogočajo spremeniti spol. Raziskave kažejo, da poleg telesne škode, ki jo to povzroči otrokom, takšni posegi prinašajo tudi težke psihološke posledice. Luca Volonte je za Radio Vatikan zatrdil, da gre za zgrešeno resolucijo, saj gre proti človeški naravi.

Nekaj, o čemer se sploh ni govorilo, pa je, poleg moralnega, tudi vprašanje stroškov. Dati vsem možnost, da se na osnovi trenutne želje odločijo za spremembo spola, pomeni uvesti v javno administracijo držav članic Sveta Evrope tako velike spremembe, ki bi jih stale ne vem koliko milijonov. Dovolj je samo pomisliti na vse spremembe osebnih izkaznic in drugih dokumentov.“ Tudi sam Svet Evrope bi moral po njegovih besedah presoditi, o čem je mogoče razpravljati in o čem ne. Od držav namreč ni mogoče zahtevati nemogočih stvari.

Drug sporen vidik omenjene resolucije pa gre v smeri popačenosti pojma zakonske zveze: resolucija namreč države članice poziva k odstranitvi vsake prepreke na področju pravice transseksualnih oseb, da ostanejo v zakonski zvezi, ki so ga sklenile pred spremenitvijo spola. Tako naj bi po mnenju Luca Volonteja preprosto omogočili istospolne poroke, saj bi te že bile družbena realnost.

Svet, Cerkev po svetu, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.