Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc

Svet Evrope sprejel resolucijo o teoriji spola

Svet | 23.04.2015, 10:26 Marjana Debevec

Svet Evrope je sinoči podprl predlog resolucije o diskriminaciji transspolnih oseb v Evropi. Besedilo države članice poziva naj zakonsko spodbujajo načelo pravice do odločanja o lastnem spolu, da bi lahko transseksualci, med njimi tudi otroci, ne glede na njihov biološki spol v osebnih dokumentih spremenili ime in spol.

Prvi vidik omenjene resolucije poziva k pravici do odločitve o svojem lastnem spolu. Države članice naj bi izdelale hitro dostopne postopke, da bi lahko transseksualne osebe, ne glede na njihov biološki spol, na preprost način spremenile ime in spol v osebnih dokumentih. V te postopke so vključeni tudi mladoletni. Nekdanji predsednik Evropske ljudske stranke Luca Volonté je ob tem izrazil bojazen, ki je ponekod že realnost, da bodo istospolni starši svoje otroke silili k spremembi spola po njihovem okusu. Navedel je celo primer nekaterih državnih klinik v Skandinavskih deželah, ki preko hormonskega zdravljenja že najstnikom omogočajo spremeniti spol. Raziskave kažejo, da poleg telesne škode, ki jo to povzroči otrokom, takšni posegi prinašajo tudi težke psihološke posledice. Luca Volonte je za Radio Vatikan zatrdil, da gre za zgrešeno resolucijo, saj gre proti človeški naravi.

Nekaj, o čemer se sploh ni govorilo, pa je, poleg moralnega, tudi vprašanje stroškov. Dati vsem možnost, da se na osnovi trenutne želje odločijo za spremembo spola, pomeni uvesti v javno administracijo držav članic Sveta Evrope tako velike spremembe, ki bi jih stale ne vem koliko milijonov. Dovolj je samo pomisliti na vse spremembe osebnih izkaznic in drugih dokumentov.“ Tudi sam Svet Evrope bi moral po njegovih besedah presoditi, o čem je mogoče razpravljati in o čem ne. Od držav namreč ni mogoče zahtevati nemogočih stvari.

Drug sporen vidik omenjene resolucije pa gre v smeri popačenosti pojma zakonske zveze: resolucija namreč države članice poziva k odstranitvi vsake prepreke na področju pravice transseksualnih oseb, da ostanejo v zakonski zvezi, ki so ga sklenile pred spremenitvijo spola. Tako naj bi po mnenju Luca Volonteja preprosto omogočili istospolne poroke, saj bi te že bile družbena realnost.

Svet, Cerkev po svetu, Evropska Unija
Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc) Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Premestitve duhovnikov v škofiji Novo mesto

V Škofiji Novo mesto so zaključili z imenovanji in osebnimi spremembami škofijskih duhovnikov, podatke so javno objavili na spletni strani škofije. Tudi duhovniki so že dobili dekrete, v ...

Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa) Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa)

Samo svetnik lahko tako prebudi eno mesto!

V središču jubileja, ki ga koprska škofija obhaja ob 1500 letnici prihoda Sv. Nazarija v Koper, je današnji praznik, saj 19. junija obhajamo njegov god. Nanj so se v stolni župniji, koprski ...

Monika Brilly (photo: Maja Morela) Monika Brilly (photo: Maja Morela)

Meliso v vodo za osvežitev

V tokratnih minutah za svetovanje smo se osredotočili na osvežilne pijače, ki jih lahko pripravimo doma. S tovrstnimi napitki sel lahko hladimo v prihajajočih vročih dneh. Gostja je bila Monika ...

Plinsko-parna enota (PPE-TOL) predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo Energetike Ljubljana doslej. Omogočila bo 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga ter s tem pomemben korak v umikanju premoga iz Ljubljane in Slovenije. (photo: Energetika Ljubljana) Plinsko-parna enota (PPE-TOL) predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo Energetike Ljubljana doslej. Omogočila bo 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga ter s tem pomemben korak v umikanju premoga iz Ljubljane in Slovenije. (photo: Energetika Ljubljana)

Slovenci odlični pri varčevanju z energijo

Agencija za energijo je objavila, da smo po začasnih podatkih v Sloveniji lani dosegli 2296 gigavatnih ur prihrankov energije pri končnih porabnikih, kar je bistveno več, kot je zahtevano. ...