Slavi Košir
Jakob Čuk
Helena Križnik

Svet Evrope sprejel resolucijo o teoriji spola

23.04.2015, 10:26 Marjana Debevec

Svet Evrope je sinoči podprl predlog resolucije o diskriminaciji transspolnih oseb v Evropi. Besedilo države članice poziva naj zakonsko spodbujajo načelo pravice do odločanja o lastnem spolu, da bi lahko transseksualci, med njimi tudi otroci, ne glede na njihov biološki spol v osebnih dokumentih spremenili ime in spol.

Prvi vidik omenjene resolucije poziva k pravici do odločitve o svojem lastnem spolu. Države članice naj bi izdelale hitro dostopne postopke, da bi lahko transseksualne osebe, ne glede na njihov biološki spol, na preprost način spremenile ime in spol v osebnih dokumentih. V te postopke so vključeni tudi mladoletni. Nekdanji predsednik Evropske ljudske stranke Luca Volonté je ob tem izrazil bojazen, ki je ponekod že realnost, da bodo istospolni starši svoje otroke silili k spremembi spola po njihovem okusu. Navedel je celo primer nekaterih državnih klinik v Skandinavskih deželah, ki preko hormonskega zdravljenja že najstnikom omogočajo spremeniti spol. Raziskave kažejo, da poleg telesne škode, ki jo to povzroči otrokom, takšni posegi prinašajo tudi težke psihološke posledice. Luca Volonte je za Radio Vatikan zatrdil, da gre za zgrešeno resolucijo, saj gre proti človeški naravi.

Nekaj, o čemer se sploh ni govorilo, pa je, poleg moralnega, tudi vprašanje stroškov. Dati vsem možnost, da se na osnovi trenutne želje odločijo za spremembo spola, pomeni uvesti v javno administracijo držav članic Sveta Evrope tako velike spremembe, ki bi jih stale ne vem koliko milijonov. Dovolj je samo pomisliti na vse spremembe osebnih izkaznic in drugih dokumentov.“ Tudi sam Svet Evrope bi moral po njegovih besedah presoditi, o čem je mogoče razpravljati in o čem ne. Od držav namreč ni mogoče zahtevati nemogočih stvari.

Drug sporen vidik omenjene resolucije pa gre v smeri popačenosti pojma zakonske zveze: resolucija namreč države članice poziva k odstranitvi vsake prepreke na področju pravice transseksualnih oseb, da ostanejo v zakonski zvezi, ki so ga sklenile pred spremenitvijo spola. Tako naj bi po mnenju Luca Volonteja preprosto omogočili istospolne poroke, saj bi te že bile družbena realnost.

Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec) Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec)

Življenje nerojenih otrok šteje!

Množica pet tisoč ljudi se je danes dopoldne zbrala na že tretjem slovenskem Pohodu za življenje. Tokrat so si za geslo izbrali: Enakopravnost se začne pred rojstvom.

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...