Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Papež: delo za edinost je pot vsakega kristjana

Svet | 30.04.2015, 13:32 Marjana Debevec

Papež Frančišek je dopoldne sprejel člane mednarodne anglikansko katoliške komisije. V nagovoru je poudaril, da delo za edinost za kristjana ni le ena od možnih pot, ampak nujnost. Izpostavil pa je tudi, da lahko kri sedanjih mučencev zedini kristjane ne glede na razlike med njimi.

Danes svet nujno potrebuje skupno in veselo pričevanje kristjanov, ki si prizadevajo za obrambo življenja ter spodbujanje miru in pravičnosti, je papež Frančišek dejal članom mešane anglikansko katoliške komisije. Nato jim je zatrdil takole: „Delo za edinost ni le ena od možnosti pri našem delu. Razlik, ki nas delijo, ne smemo sprejeti kot neizogibnih. Nekateri bi želeli po petdesetih letih dela večje rezultate. Kljub težavam pa ne smemo pustiti, da nas prevzame obup, ampak moramo še bolj zaupati v moč Svetega Duha, ki nas lahko ozdravi in spravi med seboj, ter naredi to, kar je človeško gledano nemogoče.“

Zatem je sveti oče omenil vez, ki je močnejša od vsake razdeljenosti: to je pričevanje preganjanih kristjanov različnih cerkva. Posebej je omenil mučence iz Ugande, katerih polovica je bila katoličanov in polovica anglikancev.

„Kri teh mučencev bo temelj novega obdobja ekumenskega prizadevanja, nove goreče želje, da bi izpolnili Jezusovo oporoko: da bi bili vsi eno. Pričevanje teh naših bratov in sester nas spodbuja, da bi še bolj dosledno živeli evangelij in se trudili odločno uresničiti to, kar Gospod želi za svojo Cerkev“, je dejal papež Frančišek. Sklenil je s prošnjo k Svetemu Duhu, da bi znali pogumno odgovoriti na znamenja časov, ki vse kristjane pozivajo k edinosti in skupnemu pričevanju.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.