Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Papež Frančišek goduje

Cerkev na Slovenskem | 23.04.2015, 10:42 Marta Jerebič

V bogoslužnem koledarju katoliške Cerkve je danes na prvem mestu sveti Jurij. Ta rimski vojak je živel v drugi polovici tretjega stoletja in umrl 23. aprila 303 kot mučenec pod cesarjem Dioklecijanom.

Ker je sv. Jurij zavetnik našega glavnega mesta, je v ljubljanskih župnijah ta dan slovesni praznik. Sveta maša bo zato ob 17. uri v kapeli svetega Jurija na Ljubljanskem gradu. Sv. Jurij pa ni samo zavetnik mesta Ljubljane, ampak tudi sedanjega papeža Frančiška, ki je pri krstu dobil ime Jorge.

Papeški ceremonier, argentinski duhovnik, ki je s Frančiškom povezan že več kot 20 let, msgr. Guillermo Karcher, je v pogovoru za Radio Vatikan dejal, da se papež kot sv. Jurij bojuje proti zlu.

»Ko pomislim nanj in ga vidim delovati, lahko rečem, da je kot sodobni sv. Jurij, je velik bojevnik proti silam zla, to pa dela v pravem krščanskem duhu. V njem vidim Kristusa, ki seje dobro in se bori proti zlu. V tem je vzor. Tak je bil že v Buenos Airesu in to nadaljuje sedaj s tisto preprostostjo, ki ga zaznamuje, a ki je tako močna in pomembna v današnjem času, ki potrebuje prisotnost dobrega.«

Cerkev na Slovenskem, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.