Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
papež pri avdienci (foto: Radio Vatikan)
papež pri avdienci

VIDEO: Papež pri avdienci: Treba je povrniti čast zakonu med možem in ženo

Svet | 22.04.2015, 13:06 Marjana Debevec

Papež Frančišek je v današnji katehezi razvijal misel, ki jo je odprl že pretekli teden, namreč o stvarjenju človeka kot moža in žene. Bog je namreč ustvaril človeka in mu dal na razpolago celoten vrt, kljub temu pa mu je nekaj manjkalo; bil je osamljen. Zato mu je ustvaril ženo.

Adam je bil v rajskem vrtu, svoboden, bil je gospodar, vendar pa je bil sam. Manjkalo mu je nekaj do polnosti; manjkala mu skupnost, je poudaril sveti oče. V ženi pa je končno našel vzajemnost. Podoba stvarjenja žene iz Adamovega rebra po papeževih besedah nikakor ne pomeni njene manjvrednosti, ampak to, da sta oba iz iste snovi. Adamov spanec, medtem ko Bog ustvarja Evo, pa je pokazatelj, da žena ni moževa stvaritev, ampak Božja; pa tudi, da mora moški, da bi našel ljubezen ženske, o njej najprej sanjati, je dejal Frančišek.

Bog popolnoma zaupa v moža in ženo, katerima zaupa zemljo. Zlo pa v njiju vcepi sumničenje in nezaupanje. Slednji ju vodita do neposlušnosti tisti zapovedi, ki ju je varovala. Tako sta padla v blodnjo vsemogočnosti, ki je uničila skladnost med njima. Po papeževih besedah namreč prav greh ustvarja nezaupanje in razdeljenosti med moškim in žensko. V odnos med njima so se prikradle številne oblike podrejanja, varljivega zapeljevanja in najbolj ponižujoče oblastnosti, je dejal papež in navedel nekaj primerov iz zgodovine, ko je bila ženska obravnavana drugorazredno in instrumentalizacijo ženskega telesa v sodobnem medijskem svetu. „Pomislimo pa tudi na sodobno epidemijo nezaupanja, skeptičnosti in celo sovražnosti, ki se širijo v naši kulturi, še posebej zaradi razumljive nezaupljivosti s strani žensk, v odnosu do zaveze med možem in ženo. Vendar pa je prav ta je sposobna dovršiti zaupnost skupnosti med njima in hkrati ohraniti različnost“, je poudaril papež. Po njegovih besedah moramo že otroke ubraniti pred nezaupanjem in brezbrižnostjo do zakonske zveze. „Družbeno razvrednotenje stabilne in plodne zveze med možem in ženo je izguba za vse. Zakonu in družini moramo povrniti čast!“, je bil odločen Frančišek.

Zaveza med možem in ženo pa je po njegovih besedah kljub tej ranljivosti in grešnosti, zahtevna in navdušujoča poklicanost. Nad njima namreč vedno bdi Bog oče.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.