Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Papeževe slovesnosti do konca junija

Cerkev po svetu | 21.04.2015, 11:10 Marta Jerebič

Papež Frančišek bo v nedeljo v vatikanski baziliki daroval mašo, med katero bo podelil duhovniško posvečenje nekaj diakonom.

Mesec maj se bo začel s pastoralnim obiskom rimske župnije sv. Marije, Kraljice miru, ki se nahaja v Ostiji. Papež bo tja odšel na peto velikonočno nedeljo, 3. maja, popoldne.

12. maja bo v vatikanski baziliki daroval sveto mašo ob začetku generalne skupščine Mednarodne Karitas.

V nedeljo, 17. maja, bo med sveto mašo na Trgu sv. Petra za svetnice razglasil štiri redovnice, med njimi dve palestinski. Na binkoštno nedeljo, 24. maja, pa bo papež Frančišek daroval sveto mašo v baziliki sv. Petra.

4. junija, na praznik svetega Rešnjega telesa in krvi bo pred baziliko sv. Janeza v Lateranu najprej sveta maša, sledila pa ji bo še procesija do bazilike sv. Marije Velike, kjer bo papež podelil evharistični blagoslov.

V soboto, 6. junija, bo na vrsti apostolsko potovanje v Sarajevo, glavno mesto Bosne in Hercegovine.

Od 21. do 22. junija bo papež Frančišek na pastoralnem obisku v Torinu.

Teden dni pozneje, v soboto, 27. junija, bo vodil konzistorij, med katerim se bo odločalo o kanonizaciji novih svetnikov.

Na praznik sv. Petra in Pavla, 29. junija, pa bo med sveto mašo v vatikanski baziliki blagoslovil palije in jih nato izročil novim nadškofom metropolitom. Spomnimo, da bosta med njimi tudi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore in mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Slovesni obred podelitve palijev bo nato v stolnicah opravil nuncij.

Vir: Radio Vatikan

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.