Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

10. obletnica izvolitve Benedikta XVI.

Cerkev po svetu | 19.04.2015, 07:00 Marta Jerebič

Danes mineva deset let od izvolitve zaslužnega papeža Benedikta XVI. Ob tej obletnici bodo v rojstni hiši Josepha Ratzingerja v Marktlu ob reki Inn odprli posebno razstavo z naslovom »Veselje evangelija«, s katero organizatorji želijo opozoriti na povezavo med Benediktom XVI. in Frančiškom. Ko gre za vprašanja, ki vodijo v osrčje vere, se argentinski papež vedno znova opira na svojega predhodnika Benedikta XVI., so zapisali v napovedniku prireditve. Razstava, ki bo na ogled do konca oktobra, naj bi to tezo podkrepila.

Prebivalci bavarskega mesteca Marktl ob reki Inn so se že na rojstni dan Josepha Ratzingerja ob 4.15, rojstni uri upokojenega papeža, zbrali v njegovi rojstni sobi. Skupina približno 60-ih župljanov je z domačim župnikom Josefom Kaiserjem že tradicionalno obhajala zornice, nato pa v procesiji z lučkami odšla v župnijsko cerkev, kjer so obnovili krstne zaobljube.

Kot poroča spletni portal tednika Družina, so 6. aprila v nekdanjem Ratzingerjevem domačem kraju, v Pentlingu pri Regensburgu, v tamkajšnji mestni hiši odprli razstavo z naslovom »Moje poti v Pentlingu«. Razstava bo na ogled do 26. aprila, obiskovalcem pa so predstavljeni razstavni predmeti iz obdobja med izvolitvijo za papeža do današnjega dne, denimo mali bronasti papeški grb in kopija rokopisa njegovega predgovora k prvemu delu trilogije »Jezus iz Nazareta«, pa tudi Ratzingerjev peresnica in pisemski papir, ki ju je kot kardinal uporabljal za svojo osebno korespondenco. Vrhunec razstave predstavlja kip iz lipovega lesa, ki upodablja papeža z listino častnega meščana v rokah. Umetnino je ustvaril nemški kipar Reinhard Baum iz lesa mogočne lipe, mimo katere je vsakokrat stopal Joseph Ratzinger na poti k bogoslužju v tamkajšnji cerkvi. V preteklih letih so morali lipo iz varnostnih razlogov podreti.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.