Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
JRS, logo (foto: jrs.rkc.si)
JRS, logo

Trinajst let JRS

| 18.03.2015, 00:48 Matjaž Merljak

V marčevski oddaji Gradimo odprto družbo je bil naš gost jezuitski provincial p. Ivan Bresciani. Eno izmed poslanstev Družbe Jezusove v Sloveniji je tudi delo nevladne organizacije Jezuitsko združenje za begunce JRS, ki bo ta mesec praznovalo trinajsto obletnico začetkov delovanja.

Ob obletnici JRS v Sloveniji p. Bresciani izraža hvaležnost, saj ve, da je bilo na tem področju vloženega veliko truda. P. Robin Schweiger, ki vodi JRS v Sloveniji, je temu posveti večino svojega časa in to je hvalevredno. Poleg dela v pisarni obiskuje azilni dom v Postojni in sodeluje v medijih. 

JRS po vsem svetu skrbi za prosilce za mednarodno zaščito, za nedokumentirane tujce, za begunce - skratka za novodobne uboge, ki so na poti in so med nami. Kot je povedal p. Bresciani, je že pred 30-imi leti takratni jezuitski generalni predstojnik Arrupe odločno potrdil, da je služba za begunce nov sodobni apostolat za vso družbo. Tudi papež Frančišek, ki izhaja iz jezuitskega reda, kaže svojo skrb za begunce, saj je enega prvih obiskov opravil na Lampedusi. 

JRS služi in pomaga vsem, ki so na poti. In ti ljudje doživijo marsikaj: od sprejemanja, pa tudi do različnih oblik poniževanja in odklonilnega, celo sovražnega odnosa do tujcev. Ker je p. Bresciani študiral duhovnost in mnoge spremlja v duhovnem zorenju, smo ga vprašali, kaj je potrebno, da človek spremeni odnos do sočloveka v tem primeru do tujca, tujcev. Odgovoril je: "Človek postane človek, ki se odloči, da posluša sočloveka. Šele takrat lahko govorimo o človeškosti in duhovnosti. To je prvi korak. Predsodki obstajajo, ker se ne poslušamo in ne poznamo. Zaradi nekomuniciranja ali slabe komunikacije, se v človeku kopičijoi predsodki. Lahko je reči, da je en narod takšen in takšen, drugo pa je živeti nekaj časa v tistem narodu, s tisto enkratno kulturo in šele potem soditi."

P. Ivan Bresciani DJ
P. Ivan Bresciani DJ © Matjaž Merljak
Ker se JRS pri svojem delu srečuje z ljudmi različnih veroizpovedi, nas je zanimalo tudi, kaj je potrebno za temeljit in dober medverski dialog. Povedal je: "Za temeljit in dober medverski dialog je potrebno spozanvanje drugega. Če spoznavam in se pogovarjam z nekom, ki pripada drugačni veroizpovedi, mu izkažem spoštovanje in ga sprejmem takšnega, kakršen je. Tudi skupna molitev pomaga, da se lahko vezi utridijo, razblinijoi strahovi in omehčajo predsodki. Že pokojni sv. Janez Pavel II. je zbral v Assisiju voditelje različnih veroizpovedi in skupaj so molili. Gre za dejanje sprave in ljubeni in željo, da prisluhnem Svetemu Duhu, ki seje semena iskanja resnice drugod po svetu."

Vsako leto se udeležuje srečanj, ki jih imajo provinciali različnih jezuitskih provinc v Evropi in na njih se pogovarjajo tudi o poslanstvu JRS v Evropi. V pogovoru je navedel nekaj misli iz teh srečanj. Dejal je še, da je v Evropi potrebno, da JRS še naprej resno in vdano službi beguncem in njihovim potrebam, saj Evropi ta izziv uhaja iz rok in ne ve, kako bi se ga lotila. Tako si tudi želi, da JRS v Sloveniji nadaljuje s služenjem. 


Novice z begunsko tematiko

Osvoboditev indijskega jezuita p. Prema

Z velikim zadovoljstvom sporočamo, da je od nedelje, 22. februarja 2015, po osmih mesecih spet na prostosti direktor afganistanskega Jezuitskega združenja za begunce p. Alexis Prem Kumar. P. Prema so ugrabili 2. junija lani, in sicer neidentificirani moški v zahodnem delu Afganistana. Pomembno nalogo pri njegovi izpustitvi je opravila tudi indijska vlada. P. Kumar je star 47 let in je bil ugrabljen, ko je obiskal šolo, ki so jo uporabili begunci, ki so se vračali nazaj v domovino. To se je zgodilo v mestu Sohadat, ki leži 34 km od Herata.

Jezuitsko združenje za begunce je v Afganistanu dejavno že od leta 2005. Tudi v težkih mesecih ugrabitve p. Prema je nadaljevalo s svojimi programi, in sicer dostop do kvalitetne izobrazbe za afganistanske študente. 

P. Kumar je ob osvoboditvi dejal, da je pripravaljen, da bi še naprej deloval v Afganistanu.

Molimo pa še naprej za drugega ugrabljenega jezuita, to je p. Paolo Dall' Oglio, ki je deloval v Siriji in so ga ugrabili meseca julija 2013. O njem nimamo nobenih svežih novic.

Zahvala za reševanje beguncev

Papež Frančišek se je 17. februarja 2015 pri sprejemu v Domu sv. Marte predstavnikom italijanske obalne straže zahvalil za reševanje življenj beguncev. Po podatkih Visokega komisariata ZN  za begunce so samo do 13. februarja rešili iz morja okoli 3800 beguncev. V zadnjih tednih se je njihovo število močno povečalo. Od začetka februarja se je na otok Lampedusa ali na obale Sicilije zateklo več kot 7600 beguncev, kar je 130 odstotkov več kot ves lanski februar.

Ponovna tragedija v Sredozemlju, Evropa mora reagirati

Meseca februarja je okoli 300 ljudi utonilo med Libijo in Lampeduso. Ta zadnja tragedija je zopet pokazala na neuspeh evropske mejne politike. Evropske države niso sledile potrebnim dejanjem, da bi rešila življenja. Ustvarile so celo serijo legalnih ovir za tiste ljudi, ki zapuščajo kraje, kjer so vojaški konflikti kot so Bližnji vzhod in severna Afrika. Italijanska obalna straža  je le rešila okoli 100 migrantov v nevihtnih vodah.

Kot odgovor na zadnjo tragedijo, je direktor Italijanskega Jezuitskega združenja za begunce p. Camillo Ripamonti dejal, »da ne bomo in ne moremo sprejeti, da je Sredozemlje pokopališče migrantov. Ključno je, da Evropa in njene članice delujejo za varnost migrantov.   

»Kam je šla naša solidarnost?« pa se sprašuje evropski direktor Jezuitskega združenja za begunce p. Jean Marie Carriere.  »To so evropske meje in vse članice bi morale pomagati pri soočenju s humanitarno krizo. Italija je pokazala, da se lahko rešuje življenja. Prestavljate si, kaj bi se lahko doseglo, če bi vseh 28 evropskih držav resnično delovali skupaj za begunce. Odpreti moramo varne in legalne kanale za tiste, ki iščejo zaščito kakor tudi povečati kapacitete za reševanje beguncev«.

Trenutna velika begunska kriza kliče k sklopu meril in akcij, ki bi lahko imele resnične in takojšne posledice.

Podpis na Ministrstvu za notranje zadeve

V torek, 17. februarja 2015, je bil podpisan sporazuma o standardnih operativnih postopkih za preprečevanje in ukrepanje v primerih spolnega nasilja in nasilja po spolu. Podpisniki sporazuma so Ministrstvo za notranje zadeve, Visoki komisariat Združenih narodov za begunce in devet nevladnih organizacij: Društvo Ključ, Društvo za nenasilno komunikacijo, Jezuitsko združenje za begunce Slovenije, Pravno-informacijski center PIC, Slovenska filantropija, Inštitut za afriške študije, Društvo Odnos, Društvo Mozaik in Center Fridolin.

V sporazumu je med drugim definirano spolno nasilje in nasilje po spolu. Določena so tudi vodilna načela, ki jih morajo pri svojem delovanju upoštevati njegovi podpisniki, in postopek sodelovanja med podpisniki z natančno definirano pomočjo potencialni žrtvi spolnega nasilja in nasilja po spolu. 


Zahvaljujemo se vsem, ki podpirate delo Jezuitskega združenja za begunce Slovenije: Slovenski provinci Družbe Jezusove in številnim dobrim ljudem, ki preko te oddaje pomagate beguncem, tujcem in prosilcem za mednarodno zaščito.

Če želite tudi vi pomagati ljudem, ki zaradi preganjanja iščejo miru kot begunci po svetu, pokličite na tel. 01/430-00-58 ali na mobilno številko 031/636-964. Veseli bodo vaše pomoči.

Vabljeni k poslušanju naslednje oddaje, ki bo v nedeljo, 19. aprila 2015, ob 18.40.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...