Karitas vabi k pomoči za jugovzhodno Evropo

Cerkev na Slovenskem | 20.02.2015, 12:00 Petra Stopar

Slovenska Karitas v začetku postnega časa začenja z vsakoletno dobrodelno akcijo „Ne pozabimo“. Zbrana sredstva so namenjena za pomoč najrevnejšim družinam in otrokom na območjih jugovzhodne Evrope, v državah Makedonija, Srbija, Bosna in Hercegovina ter Albanija, kjer se je revščina zaradi lanskoletnih poplav še povečala.

Lani so na Karitas v akciji Ne pozabimo zbrali več kot 114.000 evrov. Škofijski Karitas Koper in Ljubljana s pomočjo teh sredstev organizirata tabore za mlade v BiH in poskrbita za gradbeni material za gradnjo hiš. Lani je 39 prostovoljcev iz škofijskih gimnazij v Ljubljani in Vipavi pomagalo zgraditi skromno bivališče za dve družini v Novi Topoli in Kakanju. Obnovljenih je bilo tudi nekaj posameznih hiš. Škofijska Karitas Ljubljana podpira tudi potujočo ljudsko kuhinjo v Sarajevu, kjer dnevno razdelijo topel obrok in kruh do 350 ljudem v stiski.

Nadškofijska Karitas Maribor s paketi hrane in življenjskimi potrebščinami letno pomaga preko tisoč srbskim in slovenskim socialno ogroženim družinam v Zrenjaninu, Nišu ter Aleksincu, kjer podpira tudi program nege na domu in javne pralnice.

Škofijska Karitas Celje podpira delovanje ljudske kuhinje v Skopju in Velesu v Makedoniji, kjer so lani razdelili 182.500 obrokov ljudem v stiski, revnim družinam pa pomagajo tudi s potrebščinami za dom in šolanje otrok. Letos želijo podpreti tudi delovanje ambulante za nujno pomoč revnim in brezdomcem.

Novomeška Karitas z nakupi hrane in kurjave oskrbuje 48 zapuščenih otrok in mladih, ki bivajo v domu v Elbasanu v Albaniji, kjer deluje tudi s. Slavka Cekuta. „Vsak otrok ima svojo zgodbo, ki ni zavidanja vredna, a je klic po ljubezni in sprejetosti. Vsak dan se trudimo, da jim damo vsaj malo občutka, da je to njihov dom, njihov trenutek, da smejo biti srečni,“ je dejala s. Slavka.

V kraju Gramshu pa podpira delo s. Vide Gerkman z nakupom invalidskih vozičkov, sanitetnega materiala in zdravil za nego bolnih in ostarelih na domu ter delovanje ambulante, kjer so lani oskrbeli 2800 ljudi. "Brez pomoči Karitas, bi ambulanta bila zaprta. Mnogi revni kmetje iz oddaljenih vasi ter ljudje iz mesta, ki so brezposelni in brez socialne pomoči bi tako ostali brez zdravniške pomoči in v brezizhodni situaciji – kar bo pa bo," je dejala s. Vida.

Darovalci svoj dar lahko nakažejo na naslov Slovenska Karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: 02140-0015556761, Sklic: 00 2518, Namen: Pomoč JV Evropa, Koda namena: CHAR, BIC banke: LJBASI2X.

Cerkev na Slovenskem, Sociala, Cerkev po svetu, Hrana in okolje, Zdravstvo
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...