Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Napovedi vremenoslovcev so se uresničile za južni in jugovzhodni del države

Slovenija | 06.02.2015, 19:18 Andrej Šinko

Napovedi o obilnem sneženju so se uresničile za južni in jugovzhodni del države. Na Kočevskem, v Beli krajini, na Dolenjskem in delu Notranjske je od četrtka padlo do več kot 50 centimetrov snega, na Primorskem pa piha burja. Številne ceste so bile ali pa so še zaprte, v veliko šolah ni bilo pouka. Vreme težave povzroča tudi sosednjim državam.

Vremenoslovci so v četrtek razglasili rdečo stopnjo ogroženosti za južno Slovenijo, za drugod po državi pa je bila razglašena oranžna stopnja ogroženosti. Ker pa je ciklon nekoliko spremenil svojo pot, je sneženje preglavice povzročalo predvsem v jugovzhodnem delu države, medtem ko je na Primorskem pihala močna burja.

Ponoči so bile padavine najmočnejše v jugovzhodnem delu države, v osrednjih krajih pa je pričelo snežiti šele čez dan, vendar obilnejše snežne odeje ni pričakovati. Na Kočevskem, v Beli krajini, na Dolenjskem in delu Notranjske je od četrtka padlo do 30 do več kot 50 centimetrov snega. Največ novega snega imajo v Kočevju, Črnomlju in Novem mestu. Na Vinici pri Črnomlju je snežna odeja debela več kot 70 centimetrov.

Težave je povzročala predvsem burja

Na Primorskem, zlasti v Vipavski dolini obilo preglavic povzroča burja, ki je dopoldne marsikje potrgala žice na električnih daljnovodih. Sredi dneva je bilo tako brez električne energije na območjih Elektra Primorske in Elektra Ljubljana 5500 odjemalcev. Do popoldneva so velik del napak že odpravili.

Burja, ki je ponekod dosegla hitrost tudi do 200 kilometrov na uro, je povzročila tudi nekaj škode na infrastrukturi in lomila drevje. Med drugim je dopoldne sunek burje odkril okrog 25 kvadratnih metrov strehe na tretji stavbi Osnovne šole Danila Lokarja v Ajdovščini, vendar razen poškodovane strešne pločevine večje škode ni povzročil. Ponoči je odkrilo tudi okrog 150 kvadratnih metrov strehe industrijske hale nekdanje tovarne pohištva Lipa v Ajdovščini.

Zaradi napovedanega snega in vetra pouka ni bilo na 135 osnovnih šolah in 36 srednjih šolah. Na večini šol je bilo sicer zagotovljeno varstvo. Zaprti so biti tudi nekateri drugi javni zavodi. Vreme je oviralo dostavo poštnih pošiljk. Tri pošte so bile zaprte.

Razmerev v prometu

Zaradi vremenskih razmer so bile za tovorni promet zaprte meje z Italijo, Madžarsko in Hrvaško. Od poznega popoldneva sta meji z Italijo in Madžarsko znova odprti brez omejitev, medtem ko omejitve ostajajo na meji s Hrvaško.

Mnoge ceste so bile ali pa so še zaprte. Zaradi snežnih nanosov je bila na nekaterih odsekih več ur v obe smeri zaprta primorska avtocesta, ki pa so jo popoldne znova odprli za promet. Še vedno pa je zaradi vetra zaprta med priključkoma Kastelec in Kozina, v predoru Kastelec, v smeri proti Ljubljani.

Zaradi snega in burje na različnih koncih države tovorna vozila izločali iz prometa. Še vedno jih izločajo na avtocestah Ljubljana-Obrežje in Maribor-Ptuj. Skoraj ves dan je bila zaradi burje zaprta hitra cesta Razdrto-Nova Gorica, kjer zdaj velja le še omejitev za kamp - prikolice, hladilnike in vsa vozila s ponjavami in hladilniki.

Stanje v sosednjih državah

Vreme težave povzroča tudi v sosednjih državah. Na severu Italije je obilno sneženje zahtevalo tri smrtne žrtve in poskrbelo za hude nevšečnosti v železniškem in cestnem prometu. V Lombardiji so umrli trije starejši ljudje med čiščenjem snega. Tudi nekatere dele Nemčije, predvsem zvezno deželo Baden-Württemberg, so zajeli siloviti sunki vetra in obilni snežni zameti, ki so povzročali težave predvsem v prometu.

Snežni meteži so zajeli tudi večji del Hrvaške in največ težav povzročili v prometu. Na območju Delnic je več kot 80 centimetrov snega, v Ogulinu pa več kot 70 centimetrov. Iz hiše v Gorskem kotarju, ki se je začela rušiti pod težo snega, so gorski reševalci danes rešili osem ljudi. V Bosni in Hercegovini je najhuje na območju Bihaća. Snežna odeja na severozahodu BiH je dopoldne dosegla 60 centimetrov.

V Makedoniji medtem skrbi povzroča dež, ki je danes zajel državo, saj je še poslabšal razmere v več regijah države, ki so jih zadnje dni prizadele poplave. Poplave so prizadele tudi Albanijo in zahtevale prvo smrtno žrtev.

Po podatkih Agencije RS za okolje lahko zvečer pričakujemo močno sneženje predvsem v južni in jugovzhodni Sloveniji, kjer bo zapadlo še do okoli 15 centimetrov snega, drugod v notranjosti Slovenije pa do 10 centimetrov. Na Primorskem bo pihala močna burja. Sunki bodo še dosegli več kot 100 kilometrov na uro. Do sobote zjutraj bo sneženje ponehalo. Tudi veter bo počasi slabel.

 

Slovenija, Hrana in okolje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...