Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

So mirovni pogovori v Minsku že vnaprej obsojeni na neuspeh?

| 30.01.2015, 15:01 Petra Stopar

Združene države Amerike so pozdravile evropsko zaostritev sankcij proti Rusiji. Zunanji ministri Evropske unije so namreč zaradi stopnjevanja nasilja na vzhodu Ukrajine podaljšali in razširili ukrepe proti posameznikom, odgovornim za razmere v državi. V Minsku je sicer danes predviden nov krog mirovnih pogajanj.

Kontaktna skupina za Ukrajino, ki jo sestavljajo predstavniki Kijeva, proruskih separatistov, Moskve ter Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi, je že septembra lani dosegla dogovor o prekinitvi ognja in mirovnem načrtu, ki pa je strani ne spoštujeta, saj spopadi ne pojenjajo.

Visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini je na včerajšnjem zasedanju zunanjih ministrov opozorila, da unija ostaja enotna pri odnosu do Rusije. O tem, zakaj se ministri niso odločili za strožje sankcije proti Rusiji, kot so gospodarske, je slovenski minister Karl Erjavec pojasnil: „Gospodarske sankcije so lahko učinkovite, če bi se situacija na terenu spreminjala v smislu izboljšanja in da bi prispevale k temu, da bi dejansko skozi različen politični dialog, ne glede na format, dosegli implementacijo minskega dogovora.“

Sprejem dodatnih sankcij so v Moskvi ocenili za razdiralno politiko, ki ne vodi nikamor. Ob tem so ukrajinsko vlado obtožili namernega stopnjevanja nasilja na vzhodu Ukrajine, da bi vplivala na zunanje ministre članic povezave.

Zaradi strahu pred dogajanjem v Ukrajini medtem Poljska krepi svoj obrambni sistem, saj kot meni obrambni minister Siemoniak, so možnosti mirne rešitve krize vedno manjše. V ta namen bo Poljska civilistom marca omogočila vpis na vojaške vaje in vpoklicala tudi dodatnih 38.000 rezervistov.

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...