Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Mramor o privatizaciji: Slovenija gre v pravo smer

Politika | 22.01.2015, 10:06 Petra Stopar

Razprave o privatizaciji se selijo na vlado. Potem ko je finančni minister Dušan Mramor premierju Cerarju izročil osnutek ključnega dokumenta, ki bo podlaga za prodajo določenih državnih podjetij, se bosta do strategije o upravljanju državnega premoženja opredelila ministrski zbor in koalicija. Nato bo šla strategija v javno obravnavo.

Minister Mramor je na sklepnem dogodku mednarodne razvojne konference FDI Summit Slovenia v Ljubljani dejal, da sprejem strategije pričakuje do začetka aprila. Osnutek strategije po njegovih besedah določa „kriterije za uvrstitve, način upravljanja z javnim premoženjem, zahtevane donosnosti tega premoženja in načini prodaje, kakšne so metode prodaje in kako transparentna prodaja mora biti“. Kot je pojasnil, je strategija obsežna in razdeljena na tri dele - prvi se nanaša na deleže države v podjetjih, drugi na banke, tretji pa na zavarovalniški sektor.

Vprašanje privatizacije je razdelilo slovensko javnost in politiko. V koalicijski SD na primer še vedno vztrajajo, da bi bilo treba odpreti seznam 15 podjetij za privatizacijo, ker da se je stanje v državi od sprejema tega seznama do danes spremenilo. A Mramor je prepričan, da gre Slovenija v pravo smer. Obenem poudarja, da je odprtost eden od pogojev za povečanje ugleda: „To pomeni, da je možno v Sloveniji nalagati tudi tuji kapital, ki je za razvoj Slovenije izjemno pomemben.“

Meni, da vlada ne bo imela težav pri usklajevanju o strategiji in privatizaciji, saj kot je spomnil: „Glede na tisto, kar se je dogajalo v parlamentu, na Odboru za finance, kjer je bilo glasovanje, da se nadaljuje s privatizacijo 19 proti 2, mislim, da je ne le v koaliciji, ampak tudi splošno mnenje v Državnem zboru, da je treba podjetja iz prvega paketa za privatizacijo ponuditi po ustreznih cenah.“

Mramor prihodnji teden, v torek ali sredo, poleg pogovorov o strategiji za upravljanje naložb pričakuje tudi nov krog pogovorov o izvedbenem zakonu o fiskalnem pravilu.

Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.