Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec

V Kočevju nastaja lesno središče

Politika | 19.01.2015, 11:34 Petra Stopar

Občina Kočevje bo v tem tednu skupaj s partnerji ustanovila območni lesni center z nazivom Kočevski les. V prvem koraku naj bi v različnih lesarskih dejavnostih zaposlili približno 30 delavcev, do konca leta pa skupno približno sto. Podjetje naj bi delovalo v verigi s še dvema lesnima centroma – Stražo in Puščavo – občina pa namerava s projektom kandidirati tudi na razpisu za evropska kohezijska sredstva.

Propad domačega podjetja Nolik je po besedah župana občine Kočevje Vladimirja Prebiliča spodbudil ustanavljanje lesnega središča znotraj Kočevske, ki je v več kot 80-ih odstotkih pokrita z gozdom, prav tako pa je v lokalnem okolju še vedno veliko obratov, ki so obdržali tradicijo lesne predelave ter se želijo povezati in razširiti.

»Občina razpolaga s 6000 hektari gozdov, kar je vsega skupaj približno 10 odstotkov kočevskih gozdov, večinski lastnik pa še vedno ostaja država. In ko je tudi država prišla na idejo, da je nujno potrebno nekaj spremeniti na področju gospodarjenja z gozdom, smo izkoristili tudi ta trenutek in se odločili, da bi prikazali primer neke gozdno-lesne verige na Kočevskem z lastnimi podjetniki in na podlagi tega tudi dali primer državi, kako bi bilo treba z dobavo lesa podpreti takšno verigo,« je povedal Prebilič v pogovoru za naš radio.

Kot pravi, imajo nekatera podjetja koncesijo, da v imenu države upravljajo s kočevskimi gozdovi, kar pa žal pomeni, da razpolagajo z lesno maso, ki se največkrat znajde na tržišču v Avstriji in Italiji. V Kočevju pa želijo državi dokazati, da je možno domači les pridelati lokalno in mu dodati vrednost ob tržni ceni. Župan upa, da bo vlada v projektu videla dodano vrednost in ga podprla.

»Kot rečeno, se ta zadeva navezuje tudi na strateško upravljanje z lesom na Slovenskem kot celoto. Mislim, da minister Židan zdaj pripravlja nov zakon o gozdovih in verjetno bi bilo smiselno, da nas tudi v tem smislu vzame kot partnerje v pogovoru, na kakšen način bo RS naprej delovala na tem področju.« Če se politika tukaj ne bo bistveno spremenila, bo les še naprej odhajal v Avstrijo, opozarja Prebilič in poudarja, da bi morala država dati možnost, da se lahko pride po tržni ceni do lesne mase.

Politika, Kmetijstvo, Hrana in okolje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...