Z računalniškim registrom konec preskakovanja čakalnih vrst

Politika | 08.01.2015, 09:51 Petra Stopar

Potem, ko je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije pri enajstih izvajalcih ortopedskih operacij ugotovil preskakovanje čakalnih vrst, bo izsledke nadzora objavil tudi zdravstveni inšpektorat. Ministrica Milojka Kolar Celarc napoveduje, da bo preskakovanje onemogočil sistem elektronskega naročanja, s čimer bo vzpostavljen računalniško voden centralni register čakalnih vrst.

Zavod je svoje ugotovitve že posredoval protikorupcijski komisiji, računskemu sodišču in ministrstvu za zdravje. Zaradi kršitev pa je novomeški bolnišnici obračunal kazen v višini 15.200 evrov, Ortopedski bolnici Valdoltra 11.600, UKC Ljubljana 11.200, Kirurškemu sanatoriju Rožna dolina 6000, murskosoboški bolnišnici 2800 evrov, celjski 1200 evrov in slovenjgraški 800 evrov. O pregledu čakalnih vrst, ki ga je opravil zdravstveni inšpektorat, pa je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc povedala: »V kratkem bodo izšle odločbe z ustreznimi globami za tiste bolnišnice in osebe, ki so kršile pravila o preskakovanju čakalnih dob.«

Na zavodu so med drugim ugotovili, da so dejanske čakalne dobe krajše, kot jih bolnišnice sporočajo Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje. Sumijo, da želijo nekateri s tem pridobiti dodatne programe in financiranje, nekateri pa umetno prikazano dolgo čakalno dobo celo izkoriščajo za pritisk na zavarovance, da bi se ti odločili za samoplačništvo. »Gre za to, da se večina knjig vodi še ročno in ni sledljivosti pacientov, zato predlagamo, da se v čim krajšem času uvede elektronska čakalna knjiga in s tem opravi,« pravi prvi mož zdravstvene blagajne Samo Fakin.

Kolar Celarčeva napoveduje, da bosta aplikaciji eNaročanje in eRecept uvedeni takoj, ko bo sprejeta novela zakona o upravljanju zbirk osebnih podatkov. Z računalniškim registrom popravki ne bodo več možni. »Ne bo več možnih ročnih evidenc in tako bo lahko nekdo, ko bo dobil številko napotnice pri svojem osebnem zdravniku, se doma usedel za računalnik, imel pregled vseh čakalnih dob, recimo za magnetno resonanco, ugotovil, da je najkrajša čakalna doba ne vem v Murski Soboti ali na Ptuju, tja vnesel številko svoje napotnice in se naročil,« pravi ministrica za zdravje.

Prav tako bo Zavod za zdravstveno zavarovanje letos dodatno financiral tiste programe, kjer so najdaljše čakalne vrste, med drugim tudi ortopedijo. Bodo pa po Fakinovih besedah naredili vse, da čakalnih dob na ambulantno specialistični pregled ne bo več.

Politika, Sociala, Zdravstvo
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...