Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko

Kako varno je poslovanje z digitalno valuto bitcoin?

Slovenija | 10.01.2015, 11:30 Andrej Šinko

V preteklem tednu je predvsem uporabnike bitnih kovancev vznemiril hekerski napad na slovensko borzo Bitstamp, ki trguje z omenjeno digitalno valuto. Nepridipravom je prek spleta uspelo ukrasti za približno 19 tisoč bitcoinov, kar znaša več kot 4 milijone evrov. Slovenske spletne borze to ni uničilo, je pa vsem družbam, ki se ukvarjajo z omenjeno kripto valuto, vzbudilo razmislek o povečanju varnosti.

Direktor družbe Grecom Gregor Knafelc poudarja, da se napadom na borze, ki trgujejo s kripto valutami, ni mogoče izogniti. Podobno velja tudi za digitalne denarnice: „Verjetno se dnevno na stotisoče denarnic v katerih hranimo denar ukrade in to se dogaja tudi z denarnicami, ki jih imamo na elektronskih napravah. Tukaj sicer obstajajo različni tipi varnega hranjenja. Eden najbolj varnih je, da se hrani bitcoine v hladni denarnici.“ To pomeni, da si svojo denarnico natisnemo in preprečimo, da bi do nje lahko kdo dostopal po digitalni poti.

Sogovornik poudarja, da omenjeni dogodek ne bo izrazito vplival na uporabo bitnih kovancev. „Če pogledamo globalni trg vidimo, da uporaba bitcoinov strmo raste, vedno več ljudi, pa tudi poslovnih subjektov posluje z bitcoini. Zadnje večje podjetje, ki je začelo s takšnim poslovanjem je Microsoft,“ dodaja in pojasnjuje, da prav uporaba te digitalne valute pri večjih družbah vzpodbuja tudi manjša podjetja in uporabnike, da se odločajo za takšen način poslovanja. Kljub temu pa se Knafelc strinja, da bo omenjena kraja usmerila pozornost „na povečanje tehnične varnosti pri tovrstnih napadih.“

Več varnosti bi prinesel tudi zakonodajni okvir, ki bi bolje uredil poslovanje s kripto valutami. „Na evropskem nivoju se pričakuje zdaj neka uredba, ki naj bi urejala poslovanje in davčne obveznosti,“ pravi Knafelc. Ob tem pa dodaja, da bo nova zakonodaja zagotovo pozitivno vplivala na zaupanje uporabnikov.

Slovenija
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...