Upokojenci v domu za ostarele (foto: ARO)
Upokojenci v domu za ostarele

Upokojitvena starost se zvišuje za štiri mesece

Politika | 05.01.2015, 10:47 Petra Stopar

V skladu s pokojninsko reformo, ki je začela veljati pred dvema letoma, se starost za upokojitev v letošnjem letu zvišuje za štiri mesece. Tako se bodo ženske lahko upokojile pri starosti 58 let in osem mesecev ter z 39 leti pokojninske dobe brez dokupa. Moški se bodo lahko upokojili pri starosti 59 let ter s 40 leti pokojninske dobe brez dokupa.

Kot so pojasnili na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, se ženske lahko upokojijo tudi, če imajo najmanj 20 let pokojninske dobe. Vendar morajo biti v tem primeru letos stare 62 let in šest mesecev, kar je glede na lansko leto šest mesecev več. Prav tako se ženske lahko upokojijo, če imajo najmanj 15 let zavarovalne dobe. V tem primeru morajo biti letos stare 64 let in šest mesecev, kar je glede na leto 2014 tako kot pri prej omenjenem pogoju šest mesecev več.

Moški se bodo lahko poleg pogoja 59 let starosti in 40 let pokojninske dobe brez dokupa upokojili tudi, če imajo najmanj 20 let pokojninske dobe. A v tem primeru morajo biti letos stari 64 let in šest mesecev. Ob upokojitvi z najmanj 15 leti zavarovalne dobe pa morajo biti stari 65 let. Letos se podaljšuje tudi obdobje, ki se upošteva za izračun pokojninske osnove.

Medtem ko so lani upoštevali osnove iz katerihkoli najugodnejših zaporednih 20 let zavarovanja od 1. januarja 1970 naprej, bodo v letu 2015 upoštevali 21 let. Zatem se bo to obdobje postopno povečalo do 24 let.

Redne uskladitve pokojnin v letošnjem letu zaradi zakona o izvrševanju proračuna ne bo. Lahko pa pride do izredne uskladitve, ki se jo lahko izvede med drugim po letu, v katerem je ugotovljena pozitivna gospodarska rast, kar je lani bila.

Sicer pa je po podatkih Zpiza povprečna neto pokojnina novembra lani znašala dobrih 562 evrov, starostna slabih 611 evrov, invalidska nekaj več kot 473 evrov in družinska oz. vdovska nekaj manj kot 389 evrov. Najvišja izplačana pokojnina je v novembru 2014 znašala več kot 2345 evrov.

Politika, Sociala, Zdravstvo
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...