Jure SešekJure Sešek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar

Mir je dar. Dar, ki ni na voljo vsem.

Cerkev na Slovenskem | 11.12.2014, 17:55 Nataša Ličen

V sklopu mednarodne dobrodelne akcije že štiriindvajseto leto zapored med nas prihaja Luč miru iz Betlehema, s katero je začela avstrijska televizijska hiša ORF, sedaj pa je razširjena že po vsej Evropi. Nosilec akcije je Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, partnerske organizacije so Zveza tabornikov Slovenije - nacionalna skavtska organizacija, Zveza bratovščin odraslih katoliških skavtinj in skavtov ter člani Slovenske zamejske skavtske organizacije. Luč miru iz Betlehema bodo 13. decembra, z drugimi evropskimi skavtskimi organizacijami, sprejeli na Dunaju, v nedeljo 14. decembra pa bodo regijski sprejemi v Sloveniji. O tem smo se pogovarjali v Dijaški oddaji.

Dobrodelni namen

Ob deljenju plamena Luči miru iz Betlehema se zbirajo prostovoljni prispevki, ki se jih vsako leto podari v dobrodelne namene. Letošnji dobrodelni izkupiček bo namenjen izboljšanju kakovosti življenja otrokom in mladostnikom, ki živijo v materialni stiski in potrebujejo finančno pomoč. Podarjen bo preko projekta Botrstvo.

Luč miru je dar, dar pa je odgovornost

Barbara Fužir: »Nič ni samoumevno, mi se odločamo za dobro ali slabo, za uporabno ali ne. Šele v naših rokah in dejanjih dobivajo stvari svoj smisel. Vsakič je Luč miru nekaj posebnega, prav zaradi sporočila, ki ga prinaša. Letos zahteva osebno opredelitev, z geslom Za tvoj dar mi je … mar. Zahteva pridevnik, dodatno besedo. Koliko nam je torej mar? V tem je iskrenost in naš globok odnos do Luči miru. Prizadevamo si, da čim več ljudi začuti toplino, ki jo prinašamo v srca z akcijo Luč miru iz Betlehema, zato tudi vas vabimo, da se udeležite enega od regijskih sprejemov ali ostalih dogodkov ob letošnji dobrodelni akciji.« 

Rok Rakun: »Plamen se prižge v votlini Jezusovega rojstva. S posebnim letalom se luč pripelje do Dunaja in od tam naprej se potem razširi po vsem svetu, tudi po Ameriki. Ves čas pa plamen res gori, ne ugasne.»

Božena Pintar: »Vzdušje, ko se na Dunaju zberemo skavti od vse povsod je neverjetno in nepozabno. Že s tem, ko kupimo svečko, s katero prižgemo Luč miru, darujemo denar v sklad za pomoči potrebne. Vedno se s sredstvi pomaga otrokom.«

Luč miru iz Betlehema v parlamentu
Luč miru iz Betlehema v parlamentu © Rok Rakun

Povabljeni na regijske sprejeme Luči miru iz Betlehema 2014:

Za Dolenjsko in osrednjo Slovenijo, ljubljanska regija, v Novem mestu, začetek programa: ob 15:30, začetek sv. maše: ob 18:00, mašuje škof A. Glavan.

Za Štajersko, Koroško in Prekmurje, mariborska regija, v Slovenskih Konjicah, začetek programa: ob 15:00, začetek sv. maše: ob 18:00, mašuje celjski škof S. Lipovšek.

Za Primorsko, primorska regija, v Tolminu, začetek programa: ob 16:00, začetek sv. maše: ob 18:00

Ljubljanskemu nadškofu bomo Luč miru iz Betlehema predali 17. 12. 2014 ob 19:00 v cerkvi Marijinega oznanjenja.

Sprejem Alpe Adria (ZBOKSS) v Celju

Alpe Adria izmenjava Luči miru iz Betlehema je tradicionalno srečanje odraslih skavtov iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške in Italije, ki vsako leto pred božičem se odvija v drugi državi. Letošnje srečanje organizirajo slovenski odrasli skavti, 20. 12. 2014 ob 9:00, v Celju pod geslom Prinašam luč, podarjam mir.

Mir je dar. Dar, ki ni na voljo vsem. Imamo priložnost, da to spremenimo. Si upamo nekaj spremeniti in pustiti svoj pečat? Se bomo obrnili do soseda in mu podarili več kot le plamen? Nam je mar?

Luč miru letos tudi na Kredarici
Luč miru letos tudi na Kredarici © skavtnet

Luč miru iz Betlehema potuje

Plamen skavti delijo do božiča v upanju, da bo na tak način prišel v čim več slovenskih domov. Vsako leto ga podelijo tudi predstavnikom države na protokolarnih sprejemih, nesejo ga v domove za ostarele, delijo ga po župnijah, domovih. Kadar jim je vreme naklonjeno, se Luč miru iz Betlehema povzpne tudi na kakšen vrh, letos znova tudi na najvišje ležeče Gospodovo svetišče na sončni strani Alp – v kapelo Marije Snežne na Kredarici, v soboto 20. decembra.

Vabljeni, če se čutite usposobljene (znate uporabljati cepin in dereze) ter ste pripravljeni na večurno zimsko hojo. Udeležba je na lastno odgovornost, nepolnoletni člani si morajo zagotoviti spremljevalca. Obvezna oprema: cepin, dereze, dobra obutev, spalna vreča, topla oblačila. Priporočeno tudi: planinska izkaznica, sončna očala, malica ...

Prijave so obvezne! Na elektronski naslov urban.bolta@gmail.com

Cerkev na Slovenskem, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...