Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec
Žled, podrti daljnovodi (foto: Lojze Gantar)
Žled, podrti daljnovodi

Ob mrazu tudi možnost preseganja mejnih vrednosti trdnih delcev

Sociala | 30.12.2014, 14:30 Petra Stopar

Zaradi nizkih temperatur - te se gibljejo od -19 do 0 stopinj Celzija - so ceste ponekod po državi poledenele. Na Agenciji za okolje so zaradi mraza razglasili oranžni alarm. Ob tem na Inštitutu za varovanje zdravja opozarjajo, da so na mraz občutljivi predvsem otroci do 4. leta starosti, starejši po 75. letu, nekateri bolniki s kroničnimi obolenji, ljudje, ki opravljajo delo na prostem in tudi ljudje z duševnimi motnjami.

Po ocenah vremenoslovcev temperature z izjemo Primorske ne segajo nad ledišče. Do ničle se je živo srebro zjutraj povzpelo le v Portorožu, drugače je bilo ob 7. uri v Celju - minus 19 stopinj, v Kočevju in v Cerkljah ob Krki so namerili minus 18, v Slovenj Gradcu minus 17, v Črnomlju minus 16, v Ljubljani pa minus 11 stopinj.

Zdravnica Ana Hojs z Nacionalnega inštituta za javno zdravje ob tem najbolj tveganim skupinam prebivalcev svetuje: »Bolniki, ki imajo kronična srčna obolenja, povišan srčni pritisk, astmo ali kronično obstruktivno pljučno bolezen, naj se izogibajo telesnim naporom. Mraz namreč pomeni dodatno obremenitev za srce in lahko pomeni poslabšanje astme ali kronične obstruktivne pljučne bolezni.«

Če morate biti telesno aktivni, pa se toplo oblecite in delo izvajajte počasi. Prav tako moramo biti pozorni na najmlajše, dojenčke. »Če jih nosimo v nahrbtnikih, je potrebno še posebej pozorno spremljati njihovo stanje, ker otrok, ki se ne giblje ali celo zaspi, lahko zaradi tega utrpi omrzline. Dojenčki naj tudi ne spijo v hladnih prostorih,« svetuje Hojsova.

Poleg nizkih temperatur meteorologi opozarjajo tudi na možnost preseganja mejne dnevne koncentracije delcev PM10 v zraku. To so zdravju zelo škodljivi trdni delci oziroma mikroskopski prah, ki večinoma vsebuje ogljik, lahko pa tudi kisline in težke kovine. Velika verjetnost za preseganje mejne vrednosti teh delcev danes velja v Zasavju, Celju, Ljubljani in Novem mestu. V Kranju, Mariboru in Murski Soboti pa so preseganja mogoča. Jutri bodo preseganja mejne vrednosti za trdne delce mogoča v notranjosti države. Na agenciji občanom in pravnim osebam zato priporočajo, da ne kurijo lesa v pečeh in kaminih, če imajo druge možnosti ogrevanja, da zmanjšajo ogrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov, kjer se kot energent uporabljajo tekoča ali trdna goriva, da uporabljajo javni prevoz namesto osebnih vozil ter da ne kurijo na prostem.

Sociala, Hrana in okolje, Zdravstvo
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...