Blaž LesnikBlaž Lesnik
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović

Posvet predsednikov države, vlade, državnega zbora in državnega sveta

Slovenija | 08.12.2014, 14:46 Tone Gorjup

Na povabilo predsednika države Boruta Pahorja so se danes na Erjavčevi v Ljubljani sestali Pahor, predsednik vlade Miro Cerar, predsednik državnega zbora Milan Brglez in predsednik državnega svet Mitja Bervar. Srečanje je bilo namenjeno izmenjavi in uskladitvi stališč o najpomembnejših zadevah, ki zahtevajo široko politično soglasje. Ob tem so se strinjali, da brez sodelovanja med ustanovami, vlado in opozicijo, s socialnimi partnerji in ostalimi pristojnimi ne bo uspehov.

Predsednik države Borut Pahor je med razlogi, zakaj tak posvet, na prvo mesto postavil vse možne volitve v zadnjih dveh letih: predsedniške, volitve v državni svet, evropski parlament, državni zbor in lokalne volitve. V manj kot dveh letih imamo že tretjo vlado. To kaže na obdobje politične nestabilnosti. Pahor ocenjuje, „da se v naslednjih treh letih obeta možnost, da politično stabilnost nadgradimo s sodelovanje, ki bo omogočilo, da začeta ugodna gospodarska gibanja naredimo trajna.“

Predsedniki države, vlade, državnega zbora in državnega sveta so se v tej luči posvetovali o nekaterih ustavnopravnih spremembah, o spravnih ravnanjih, o usklajevanju resolucije slovenske zunanje politike in drugih pomembnih odločitvah za gospodarsko in socialno okrevanje države. Predsednik Borut Pahor je po srečanju dejal, da so pripravljeni storiti vse, da se Slovenija izkoplje iz krize in bo okrevanje trajno. Ob tem je dodal: „Vse nas preveva spoznanje, da brez sodelovanja, sodelovanja med institucijami, sodelovanja med vlado in opozicijo, sodelovanja s socialnimi partnerji, sodelovanja vseh deležnikov v sprejemanju političnih odločitev - zlasti tistih, ki zadevajo široko politično podporo - da v odsotnosti tega uspehov ne bo.“ Predsednik vlade Miro Cerar je ob tej priložnosti zbrane obvestil o načrtih za nekatere strukturne reforme. Pri vprašanju ustavnih sprememb so soglašali, da bi bilo potrebno skrajšati postopek imenovanja vlade. Podprli so tudi prizadevanja za postavitev spomenika na Kongresnem trgu v Ljubljani žrtvam vseh vojn in se zavzeli za dostojen pokop vseh zamolčanih žrtev vojne in povojnih pobojev.

Vir:STA

Slovenija, Politika