Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Na Triglav (foto: Matjaž Maležič)
Na Triglav

PZS opozarja: Previdno v gore

Slovenija | 25.11.2014, 10:27 Petra Stopar

Planinska zveza Slovenije opozarja, da so razmere v gorskem svetu letošnjo jesen zelo zahtevne. Zato planincem priporoča, naj si izbirajo ustrezne cilje in naj bodo ustrezno opremljeni.

Da bi se gorniki zadovoljni in zdravi vrnili v dolino, naj svoj korak usmerjajo premišljeno, svetujejo na Planinski zvezi Slovenije. Dokler nimajo izkušenj in znanja, naj se na poti v gore pridružijo izletom planinskih društev ali usposobljenih oseb. Svoje poti v gore naj pohodniki načrtujejo, v načrtu pa opredelijo čas za trajanje hoje in počitka, čas za malico in za povratek. Nekaj časa naj bo vedno tudi v rezervi. Planinske cilje naj izbirajo postopno po pravilu od lažjega k težjemu.

O predvideni poti, cilju in razmerah na tej poti naj pridobijo čim več možnih podatkov. V zimskem času naj se še posebej pozanimajo o stanju snežne odeje in o stopnji nevarnosti plazov. Za nami je sicer daljše obdobje deževnega vremena, zaradi česar so poti razmočene, pravi generalni sekretar Planinske zveze Matej Planko: „Temu primerno se je treba opremiti in izbirati ustrezne cilje. Vsem obiskovalcem svetujemo, da prej, ko se odločijo za cilj, preverijo, kakšne so razmere in da si ob težkih razmerah izberejo enostavnejši cilj. V zadnjem obdobju je v visokogorju zapadlo tudi že kar nekaj snega, zato je potrebna zimska oprema. Pričakuje se tudi določeno znanje za obiskovanje gorskega sveta v zimskem času.“

V zimskih vzponih seveda ne smejo manjkati dereze, cepin in drugi pripomočki, med njimi plazovna žolna, lopata in sonda. Tudi pozimi naj imajo pohodniki pri sebi prvo pomoč, čelno svetilko, zaščitna očala, kremo za sončenje, zemljevid in kompas, malico in brezalkoholne pijače ter vrečko za smeti.

Če gorniki potrebujejo pomoč zase ali za koga drugega in so v bližini odprte planinske koče, naj se o nadaljnjih potrebnih korakih posvetujejo z oskrbnikom. Če to ni mogoče, pa naj podatke o težavah posredujejo na številko 112. Ob tem na Planinski zvezi opozarjajo, da slovenski gorski svet ni v celoti pokrit s signalom mobilnih telefonov in radijskih postaj.

Slovenija, Hrana in okolje
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...