Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Kajetan Kovič na Radiu Ognjišče

Slovenija | 08.11.2014, 17:13 Tone Gorjup

Te dni se poslavljamo od pesnika, pisatelja in prevajalca Kajetana Koviča, ki je s svojo poetično besedo osvojil tako mlade kot stare. Pred leti smo ga gostili v studiu Radia Ognjišče in pred tedni predstavili ponatis njegove pesniške zbirke Labrador. Tudi sicer pogosto segamo po njegovih delih; nepogrešljiv je zlasti v programskih vsebinah za najmlajše.

Leta 1931 v Mariboru rojeni Kajetan Kovič se je najraje predstavljal kot pesnik. V oddaji Naš gost leta 2002 je pripovedoval, da je bil v dijaških letih navdušen nad matematiko, šahom in poezijo. O prelomnem trenutku, ko sta šah in matematika odpadla in ga je povsem prevzela poezija, je Kajetan Kovič povedal: „Ko so mi objavili leta 1947 kot dijaku v šesti gimnaziji prvo pesem, v mladinski reviji, je bilo to zelo odločilno. Izdal sem pozneje in do zdaj ogromno stvari, ampak če se spomnim ... Bilo je po prvem novembru, ko sem se vrnil od doma, ko smo bili na grobovih za vse svete, in dobim pismo, da mi bodo objavili prvo pesem. Takrat sem hodil po Mariboru in ena dva metra nad zemljo sem se počutil.“ Nekaj let zatem se je javnosti vidneje predstavil v zbirki Pesmih štirih, ki jo je napisal skupaj s Cirilom Zlobcem, Janezom Menartom in Tonetom Pavčkom. Temu so sledile samostojne pesniške zbirke Prezgodnji dan, Korenine vetra, Ogenjvoda, Vetrnice, Labrador, Iskanje Katarine, Dežele, Poletje in druge.

Kajetan Kovič je bil tudi eden najuspešnejših sodobnih avtorjev pesmi in zgodb za otroke. Kdo ne pozna Mačka Murija in medvedka Pikija Jakoba. Tudi Kekčeva pesem je njegova. Številna dela je poklonil mladim vse do zadnje, Kako se vrtijo ure, ki je nekakšna antologija njegovih del za otroke.

Prišel je čas, ko je sled njegovih stopinj zarisal pot v večnost, kot razodeva njegova pesem Bela pravljica:

 

Križemsvet gredo stopinje,

križemsvet gazi po snegu.

Bogve kdo je šel pred mano,

bogve kdo za mano gre.

 

Vse poti so večno stare,

vse gredo nasproti smrti.

Vsem je na začetku rojstvo,

vsak korak je večno nov.

 

križemsvet gredo stopinje,

križemsvet gazi po snegu.

Ena izmed njih je moja,

nanjo pada, pada sneg.

 

Na Radiu Ognjišče ga bomo ohranili v hvaležnem spominu. Bogu hvala za dar njegovega življenja!

Slovenija
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...