Marjan Bunič
Marko Zupan
Alen Salihović

VIDEO: Verski voditelji podpisali izjavo o prizadevanju za odpravo sodobnih oblik suženjstva

02.12.2014, 18:20 Marta Jerebič

Obeležujemo mednarodni dan za odpravo suženjstva. Papež Frančišek je ob tej priložnosti skupaj z drugimi verskimi voditelji podpisal izjavo o prizadevanju za odpravo sodobnih oblik suženjstva, kot so prostitucija, trgovina z ljudmi in človeškimi organi ter prisilno delo. Pobudi ustanove Global Freedom Network, ki ima sedež v Vatikanu, so se pridružili še pravoslavni, anglikanski, muslimanski, judovski, hindujski in budistični predstavniki. V suženjskih razmerah se danes po ocenah omenjene ustanove nahaja 36 milijonov ljudi.

Žrtve sodobnega suženjstva najdemo v vseh državah in vseh religijah, brez izjem. Verski voditelji so se tokrat prvič v zgodovini zbrali skupaj, da bi podpisali skupno izjavo o tem, da si bodo prizadevali za izkoreninjenje suženjstva v vseh oblikah. Danes obstajajo možnosti, zavest, modrost, inovativna sredstva in potrebne tehnologije za dosego tega človeškega in moralnega cilja, so zapisali v izjavi.

Papež Frančišek je bil že pred časom prvi, ki je sodobno suženjstvo in trgovino z ljudmi označil za zločin proti človeštvu. "Ne moremo sprejeti tega, da je podoba živega Boga podvržena takemu nečloveškemu ravnanju," je papež poudaril v španščini. Vsaka človeška oseba je ustvarjena po Božji podobi, Bog pa je ljubezen in svoboda, zato je tudi vsaka človeška oseba svobodna in obstaja za dobro drugega, je še dejal.

Opozoril je, da oblike sodobnega suženjstva prizadenejo vse sloje, najbolj pa revne in ranljive, zato je pozval k skupnemu prizadevanju verskih voditeljev, vlad in vseh ljudi pri odpravljanju suženjstva.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček) S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček)

Kje je doma slovenščina?

V nedeljo, 21.februarja, smo praznovali mednarodni dan materinega jezika, ki je letos imel geslo JEZIKI BREZ MEJA. Unesco je tako želel spomniti, da so jeziki bistveni del civilizacijske kulture ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...