Jure Sešek
Miha Močnik
Andrej Šinko

Jaklič od odvzemu poslanskega mandata Janši in koalicijskem sporazumu

24.10.2014, 21:00

V petkovi oddaji Spoznanje več, predsodek manj smo gostili predavatelja na Harvardu dr. Klemena Jakliča. Z njim smo se ustavili pri odvzemu poslanskega mandata Janezu Janši, kakšne postopke lahko ta uporabi v prihodnje, komentiral pa je tudi pravosodni del programa koalicijske pogodbe in raziskavo profesorja dr. Lovra Šturma o kršitvah človekovih pravic s strani sodnikov.

Uvodoma je dr. Jaklič dejal, da odvzem poslanskega mandata Janši s strani koalicijskih in nekaterih opozicijskih strank, spominja na nek nedemokratičen režim: "Gre za ravnanje, ki je v popolnem avtoritarnem duhu, takšnem, ki je brez kančka občutka za vrednoto svobode in vladavine ljudi, za vrednoto, da oblast izhaja od ljudi in se postavlja od spodaj navzgor in ne obratno. Je pa to ravnanje tudi v direktnem nasprotju s slovensko ustavo, v to sem prepričan."

V nadaljevanju je poudaril, da ne razume tistih besed predstavnikov koalicije, ki so govorili, da gre za politično določitev. Pričakuje, da bo po odločitvi ustavnih sodnikov, kdo prevzel odgovornost za to potezo. "Kako bi šlo zgolj za politično odločitev, ko so v igri človekove pravice? Pravica biti voljen in volilna pravica tistih, ki so nekoga izvolili, je temeljna človekova pravica, to je pravna kategorija. V takih primerih nikoli ne more iti zgolj za neko politično odločitev, tukaj je vselej prisotna tudi strogo pravno formalna nepolitična dilema."

Tega se po besedah dr. Jakliča tisti, ki so Janši odvzeli mandat, ne zavedajo dovolj. Prepričan je tudi, da v kolikor bi šlo zgolj za politično odločitev, ne bi potrebovali ustavnega sodišča, ki se bo sedaj ukvarjalo s tem vprašanjem. Dejal je še, da je državni zbor z zunanjimi pravniki "popolnoma poteptal svojo lastno pravno službo". "Ne vem ali jih bo sedaj zamenjal? To pomeni, da po mnenju večine v DZ tudi v prihodnje ne moremo verjeti njihovim pravnim mnenjem."

V drugem delu oddaje je dr. Jaklič na vprašanje o programu na področju pravosodja, ki je vključeno v koalicijsko pogodbo dejal, da gre bolj za nabor želja kot pa konkretnih odločitev. "Gre za prazne floskule."

Ponovil je tudi, da je naš pravosodni sistem še zelo prepleten s kadri iz nekdanjega totalitarnega režima. Posamezni primeri pa po njegovih besedah kažejo, kako je "nekaj gnilega v tem sistemu". "Ne v celoti. Tega se ne da in ne sme posploševati na vse, ampak jedro in morda vodstvo je takšno, ki ni šlo skozi pravo demokratično tranzicijo in tukaj vidim večji problem."

Dr. Jaklič je v oddaji Spoznanje več, predsodek manj tudi dejal, da bi moralo priti do sprememb na področju izobraževanja.

Vabljeni k poslušanju oddaje.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Politika , Oddaje

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...

Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor) Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor)

Otroci v Malečniku pisali papežu. On pa njim nazaj.

Papež Frančišek je otrokom v Malečniku poslal osebno pismo, ki ga je tudi sam podpisal. Po besedah župnijskega upravitelja župnije Sebastijana Valentana gre za znamenje posebne papeževe ...