Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Marjana DebevecMarjana Debevec

Spravna slovesnost na Teharjah 2014

Slovenija | 03.10.2014, 21:06 Tone Gorjup

Na Teharjah se vsako prvo nedeljo v oktobru zberejo svojci in prijatelji žrtev, ki so jih junija 1945 iz teharskega taborišča odpeljali na različna morišča po okoliških krajih. Letos bo mašo na grobišču Bukovžlak, ki se bo začela ob 11. uri daroval murskosoboški škof Peter Štumpf. Že večer pred tem pa bo v župnijski cerkvi sv. Martina redna mesečna molitev za spravo v našem narodu.

Teharski župnik Miha Herman je ob letošnjem kolesarskem romanju od Marije k Mariji spomnil na pokojnega akademika Jožeta Trontlja, ki je o povojnih pobojih in množičnih grobiščih dejal: Pogosto slišimo pozive, da je treba vse to čim prej pozabiti, posvetiti se sedanjosti in prihodnosti. To je nepremišljen, če ni nameren pogled vstran od etike, proč od temeljnih vrednot. Klici, naj se vendar že nehamo ukvarjati s preteklostjo, in porogljivo norčevanje iz “preštevanja kosti” iz masovnih grobišč so v šokantnem nasprotju z zdravo človeško empatijo, ki naj bi bila podlaga socialno čuteče družbe. To je osnova za spravo. Ob tem se je potrebno vprašati, kaj želimo s tem storiti? Ko poznamo stvari še ni nujno, da smo spravljeni; še naprej smo lahko skregani. Naslednji korak je v tem, da se slišimo, da se spoštujemo in da želimo iti tudi preko teh stvari.

Miha Herman je o svojem videnju nadaljevanja poti k spravi dejal: Sam vidim, da je za to res potrebna molitev. Naše besede niso dovolj, zato smo začeli na Teharjah pred skoraj petimi leti molitev za spravo v naši družbi, kjer ne gre za to, da bomo dokazovali stvari, kjer ne gre za to, da bomo opredeljevali kdo je kriv, ampak gre za to, da bi molili za spravo in mir. Vsako prvo soboto v mesecu molimo za to.

Na prvo soboto v oktobru bo molitev za spravo v našem narodu in za vse žrtve nasilja med 2. svetovno vojno in po njej ob 19. uri, ko bo sveta maša, po njej pa molitev pred Najsvetejšim. Teharski župnik Miha Herman vabi tudi k obletni maši, ki bo na grobišču Bukovžlak ob spomeniku za vse tam umorjene in od tam v smrt odpeljane, ter za spravo v nedeljo ob 11. uri. Somaševanje bo vodil murskosoboški škof Peter Štumpf. Po njej bo kulturni program in nagovor, ki ga pripravlja Nova Slovenska zaveza. V njem bosta sodelovala mednarodno priznana pevca Bernarda Fink in njen brat Markos Fink.

Slovenija, Sprava 2012
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...