Marjan BuničMarjan Bunič
Petra StoparPetra Stopar

Javne predstavitve mnenj o Janševem mandatu ne bo

Politika | 25.09.2014, 12:48 Petra Stopar

Mandatno-volilna komisija Državnega zbora je zavrnila predlog SDS za razširitev seje s predlogom za sklic javne predstavitve mnenj o vprašanju poslanskega mandata prvaka SDS Janeza Janše. Prav tako se niso strinjali, da na dnevni red uvrstijo zahtevo za pridobitev podatkov od vrhovnega sodišča o odločanji Janševi zahtevi za varstvo zakonitosti. V iniciativi Odbor 2014 medtem opozarjajo, da mineva že 98. dan, odkar ima Slovenija kot edina država v zahodno-civilizacijskem krogu in osrčju Evropske unije, političnega zapornika.

Poslanska skupina SDS je na seji mandatno-volilne komisije predlagala razširitev dnevnega reda s predlogom, da bi komisija od vrhovnega sodišča zahtevala podatke, ki jih potrebuje pri opravljanju svojih nalog, torej pri odločanju o mandatu predsednika SDS Janeza Janše, ki prestaja dveletno zaporno kazen zaradi obsodbe v zadevi Patria.

Kot je dejal poslanec Anže Logar, »predlagamo, da mandatno-volilna komisija od vrhovnega sodišča dobi pojasnila, ki jih potrebuje, predvsem podatke o trajanju postopka in odločanja o Janševi zahtevi za varstvo zakonitosti«.

V SDS so na sejo prav tako želeli uvrstiti predlog za predstavitev mnenj o verodostojnih razlogih za prenehanje mandata poslanca, saj kot je pojasnil Logar, je večina strokovne javnosti v tem primeru jasna, »in sicer, da ne odvzem in ne prenehanje mandata nista mogoča, vendar pa je ta mandatno-volilna komisija na predlog enega od poslancev oblikovala plačano pravno skupino, ki se je javno deklarirala z nasprotnimi stališči temu in išče pravno podlago, da bi opravičila takšno stališče«.

A oba predloga sta bila zavrnjena. Vodja poslancev ZaAB Jani Möderndorfer je med drugim ocenil, da gre za ponoven poskus zlorabe parlamentarne komisije in pritisk na vrhovno sodišče.

Društvo Evropska Slovenija bo ob 17. uri na Brdu pri Kranju organiziralo posvet, na katerem bo o ustavnih vidikih v zadevi Patria spregovoril vodilni skandinavski strokovnjak za kazensko pravo, dekan Pravne fakultete Univerze v Helsinkih Kimmo Nuotio. V Odboru 2014 pa znova vabijo na današnje prižiganje sveč, simbola luči, upanja, svobode in pravice pred Vrhovno sodišče, kjer se bodo podpornikom pridružili tudi Sara Krivec, Peter Peterka in Matjaž Oblak.

Politika, Evropska Unija
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...