Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Pravnik Pavliha o razdelitvi ministrstev

Politika | 29.08.2014, 12:51 Petra Stopar

Država bo imela po novem 14 ministrstev in vsaj enega brez resorja. Na novo bosta ustanovljena ministrstvo za javno upravo in ministrstvo za okolje in prostor, še nekaj ministrstev pa se bo preoblikovalo. Med njimi ne bo ministrstva za pomorstvo in promet, ki ga je predlagal pravni strokovnjak Marko Pavliha. O tem, da novela zakona o vladi dopušča tudi imenovanje dveh ministrov brez resorja, ki še nista niti kadrovsko niti vsebinsko opredeljena, pa je dejal, da je to še en dokaz, da je vlada že vnaprej pripravljena na morebitna izsiljevanja koalicijskih partnerjev.

Kot je v pogovoru za naš radio povedal redni profesor na Fakulteti za pomorstvo in promet dr. Marko Pavliha, možnost imenovanja dveh ministrov brez resorja, po potrebi, ni dobra stvar. „To ni transparentno. In kaj naj si ljudje mislijo o vladi, ki na eni strani vliva upanje glede na moralno držo in orientiranost o pravni državi s strani dr. Mira Cerarja,“ se boji.

Dodaja, da se je s Cerarjem kot pravnikom o tem velikokrat pogovarjal, saj kot pravi, ga je „že začelo malce mleti kolesje politike“. Tako mednarodno priznani pravnik opaža, da je žal pri nas ali pa tudi drugod „politični poker tako neusmiljen, da se nek etik, intelektualec, da ne rečem poštenjak, sila težko znajde v tej igri, in to je seveda zaskrbljujoče“.

Kar zadeva razdelitev ministrstev, pa Pavliho žalosti, da tudi novoizvoljeni koalicijski politiki kot nekateri njihovi predhodniki „ravnajo nepremišljeno, neodgovorno in nemara celo koristoljubno pri noveliranju zakona o vladi, saj naša država kljub privilegirani prometni, logistični in pomorski legi v osrčju Evrope ne premore ministrstva, ki bi ga tudi v nazivu krasila beseda 'promet' oziroma 'transport'“. Predvsem je razočaran, da se „upravnega mutanta“, kot reče ministrstvu za infrastrukturo, ne more preoblikovati nazaj v ministrstvo za promet ali celo v ministrstvo za pomorstvo in promet.

Spomnil je, da ko je pred desetimi leti postal minister za promet, je „kljub sila omejenemu času zadnji trenutek preprečil, da bi ukinili direktorat za pomorstvo“, danes pa ta resor iščemo „s povečevalnim steklom v direktoratu za infrastrukturo pristojnega ministrstva, kar je, milo rečeno, sramota in recept za izgubljanje gospodarskih priložnosti“.

Prepričan je, da Uprava RS za pomorstvo v Kopru ne more in „ne sme holistično izvajati vseh nalog, ki jih predvideva evropska pomorska politika“, saj je za to edino ustrezno ministrstvo.

Politika, Evropska Unija
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...