Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko

AUDIO: Maša za žrtve totalitarnih režimov

Cerkev na Slovenskem | 22.08.2014, 13:36 Marta Jerebič

Jutri obeležujemo evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih režimov. Na evropski ravni bodo ta dan danes in jutri obeležili v glavnem mestu Latvije, Rigi, kjer bo med drugim potekala mednarodna konferenca, na kateri bodo spregovorili o posledicah totalitarnih režimov v današnjem času. V Sloveniji pa bo osrednja slovesnost potekala v četrtek na gradu Turjak. Pripravlja jo Študijski center za narodno spravo. Že danes dopoldne pa sta v ljubljanski stolnici potekala sveta maša in spominska slovesnost.

Somaševanje je vodil predsednik Slovenske škofovske konference, novomeški škof, Andrej Glavan: „Ta mednarodni spominski dan je bil zamišljen, da bi zgodovina bila nam vsem učiteljica življenja, ki naj bi nas obvarovala v prihodnosti zla, nasilja, nečloveškosti vseh starih in novih totalitarizmov, ki v imenu neke ideologije nacionalizma ali celo vere izvajajo nasilje, celo genocid, in kratijo človekove pravice.“

Pridigal je vojaški vikar Jože Plut, ki se je ozrl na totalitarizme v 20. stoletju in opozoril, da je bilo ravnanje mnogih človeka nevredno, da so bile pri tem kršene človekove pravice in da je bilo zaradi vojn, ki so jih povzročili, in po vojnah na milijone žrtev. Da se to ne bi več dogajalo, je nujno potrebna „vzgoja, ki uči kritično mišljenje in omogoča pot zorenja v vrednotah. Tako pravi papež Frančišek. Te besede je izrekel za današnji čas, veljajo pa zagotovo za vse 20. stoletje.“ Opozoril je še, da verska, politična, rasna ali katerakoli druga drugačnost ne sme biti razlog za preganjanje in ubijanje.

Maše in spominske slovesnosti, na kateri je spregovoril sekretar na Ministrstvu za kulturo Silvester Gabršček, so se udeležili številni predstavniki cerkvenega, družbenegain političnega življenja, med njimi tudi nuncij v Sloveniji, nadškof Juliusz Janusz, podpredsednik SDS in evropski poslanec Milan Zver ter predsednica NSi Ljudmila Novak.

 

Cerkev na Slovenskem
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...