Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Marija Pomagaj Brezje 2012 (foto: ARO)
Marija Pomagaj Brezje 2012

Priprave na praznik Marijinega vnebovzetja

Slovenija | 14.08.2014, 00:31 Marjana Debevec

Pred nami je zapovedani praznik Marijinega vnebovzetja, ko se verniki ob naših škofih zberemo predvsem v večjih romarskih središčih. Že vse od leta 1992, ko smo se kot narod posvetili Božji Materi, to posvetitev vsako leto obnavljamo.

Predsednik Slovenske škofovske konference škof Andrej Glavan bo na sam praznik ob deseti uri v Marijinem narodnem svetišču na Brezjah daroval sveto mašo. Ob tej priložnosti bo tudi uradni začetek komemoracij ob 100-letnici začetka 1. svetovne vojne. K maši so poleg vernikov povabljeni tudi predstavniki družbeno-političnega življenja in diplomatskega zbora.

Verniki mariborske nadškofije se radi zberejo pod Marijinim plaščem na Ptujski gori. Tam nocoj, na predvečer praznika, sveto mašo daroval apostolski nuncij v Rusiji nadškof Ivan Jurkovič. Sledila bo procesija z lučkami, polnočna sveta maša in nato molitveno bedenje do jutra. Slovesno sveto mašo s posvetitvijo slovenskega naroda Mariji pa bo daroval provincial minoritov p. Milan Kos.

V romarskem središču murskosoboške škofije v Turnišču se že več dni pripravljajo na osrednji Marijin praznik. Včeraj popoldne je bilo srečanje za starše in blagoslov otrok, po maši pa srečanje cerkvenih pevcev.

Danes popoldne pripravljajo srečanje mladih in sveto mašo za zakonce, nato pa procesijo z Marijinim kipom in lučkami. Kot po mnogih drugih cerkvah, bo tudi v Turnišču celonočno bdenje s polnočno sveto mašo. Na sam praznik bo osrednjo romarsko sveto mašo ob 10. uri daroval murskosoboški škof Peter Štumpf.

Koprski škof Jurij Bizjak bo na predvečer praznika slovesno sveto mašo daroval v župnijski cerkvi Matere Božje v Strunjanu. Sledila bo procesija z lučkami do strunjanskega križa in tam molitev za ribiče in pomorščake. V cerkvi bo nato celonočno bdenje in molitev. Na sam praznik pa bo škof Bizjak slovesno somaševanje vodil na Sveti gori pri Gorici.

V osrednjem romarskem središču za novomeško škofijo na Zaplazu bo nocoj procesija z baklami, sledilo pa bo slovesno somaševanje, ki ga bo vodil novomeški škof Andrej Glavan.

Celjski škof Stanislav Lipovšek pa bo sveto mašo s posvetitvijo slovenskega naroda Mariji na sam praznik daroval v Petrovčah.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...