Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Slovenska zastava (foto: ARO)
Slovenska zastava

Državni zbor bi o mandatarju lahko odločal 22. avgusta

Slovenija | 06.08.2014, 15:36 Tone Gorjup

Predsednik države Borut Pahor je danes sprejel predsednika državnega zbora Milana Brgleza. Po pogovorih z njim je dejal, da bo v začetku prihodnjega tedna opravil pogovore s poslanskimi skupinami o predlogu mandatarja. Če bi se pokazali jasni obrisi koalicije, bi svoj predlog državnemu zboru lahko predlagal 18. avgusta, poslanci in poslanke pa bi o tem lahko odločal 22. avgusta.

Predsednik države Borut Pahor in predsednik državnega zbora Milan Brglez sta ne delovnem srečanju govorila o sodelovanju in urniku posvetovanj vodij poslanskih skupin pri predsedniku države. Pogoj za začetek posvetovanj o možnem mandatarju za sestavo nove vlade so oblikovane poslanske skupine. V minulih dneh so to storili v strankah SMC, DeSUS, SD, NSi in ZaAB. Danes je poslansko skupino, ki jo vodi Jože Tanko, ustanovila SDS; generalna tajnica je Maja Prezelj. Kmalu zatem je to storila še koalicija ZL. Poslansko skupino bo vodil Luka Mesec, njegov namestnik pa je Matej Tašner Vatovec. Ker smo dobili vseh sedem poslanskih skupin, se posvetovanja pri predsedniku države lahko začnejo. Pahor je za to rezerviral prve tri dni prihodnjega tedna. Predsednik Pahor je po srečanju z Brglezom znova poudaril, da nujno potrebujemo vlado s polnimi pooblastili. Sedanja vlada v odstopu po njegovem mnenju sprejema odločitve, ki tudi zaradi dejstva, da jih sprejema kot vlada brez vseh pooblastil, poglablja dvom v njihovo koristnost ali potrebnost.

Pahor in Brglez sta na srečanju precej pozornosti namenila tudi siceršnjemu sodelovanju državnega zbora s kabinetom predsednika države. Milan Brglez, ki je novinec ne le v sedanji funkciji, ampak tudi kot politik, je srečanje ocenil za konstruktivno in plodno, saj sta s predsednikom postavila okvirne datume za oblikovanje nove vlade. Brglez še naprej pričakuje konstruktivno sodelovanje vseh ustanov tako pri oblikovanju vlade, ki jo po njegovih besedah nujno potrebujemo, kot pri vsem ostalem, kar zadeva državo. Pahor je še obljubil, da se bo pri vseh odločitvah, ki zadevajo oblikovanje nove vlade, preden jih bo dokončno sprejel, posvetoval s predsednikom državnega zbora in z najverjetnejšim novim mandatarjem Mirom Cerarjem. Ob tem želi, da bi mu vsi udeleženci, ki se s Cerarjem pogajajo za koalicijo, omogočili, da predlog za kandidata za mandatarja v državni zbor pošlje čim prej.

Slovenija, Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...