Marko ZupanMarko Zupan
Irak (foto: Radio Vatikan)
Irak

Iraški kristjani v strahu pred nasiljem

Svet | 08.08.2014, 11:00 Petra Stopar

Po več kot mesecu dni vojaške ofenzive sunitskih skrajnežev v bran iraškega prebivalstva aktivno vstopajo Združene države Amerike. Zaradi napadov na večinoma krščanska mesta na severu Iraka je na območja pod nadzorom Kurdov pobegnilo kakih 100.000 ljudi, več deset tisoč kristjanov in drugih etničnih manjšin pa je pobegnilo na goro Sindžar.

Že od nedelje so družine na gori brez zavetja, hrane, vode in zdravil. Preganjanje manjšin je obsodil Varnostni svet Združenih narodov, mednarodno skupnost pa pozval, naj pomaga iraški vladi pri soočanju s humanitarno krizo.

Ameriški predsednik Barack Obama je dejal, da je dal dovoljenje za izvedbo usmerjenih zračnih napadov z namenom zaščite ameriških interesov in iraškega prebivalstva pred nasiljem sunitskih teroristov. Dejstvo, da se je začel Isil približevati strateško pomembnemu kurdskemu mestu Erbil, je za Washington očitno kaplja čez rob. V kraju se namreč nahaja tudi ameriški konzulat.

Obamo skrbi preganjanje nedolžnih krščanskih družin, ki so se v nedeljo zaradi strahu pred nasiljem v mestu Sindžar zatekle na istoimensko goro. Med njimi so tudi pripadniki kurdske etnične skupine jazidov. „Imamo pretresljiva poročila o tem, kako vojaki Isila vodijo družine v množična pobijanja in zasužnjujejo ženske. Jazidski otroci, moški in ženske na gori brez hrane in vode stradajo, otroci umirajo od žeje. Medtem so se sile Isila v dolini odločile za sistematično uničenje celotne jazidske manjšine, kar bi pomenilo genocid,“ je dejal Obama in dodal, da se ZDA morajo odzvati, sploh ker je za pomoč prosila iraška vlada. „Menim, da se ZDA tukaj ne morejo zatiskati očesa. Lahko ukrepamo, previdno in odgovorno, da preprečimo morebiten genocid.“

Po poročanju televizije NBC so tri ameriška letala čez noč že dostavila prvo človekoljubno pomoč. V spremstvu dveh lovskih letal so na goro Sindžar odvrgla 56 zavojev z vodo in 16 zavojev s hrano. Spomnimo, da so islamski skrajneži med drugim že zavzeli največje krščansko mesto Karakuš, ter Talkef in Mosul. Tam skrajneži kristjane silijo v spremembo vere, jih pobijajo ali izganjajo.

Vse to z globoko zaskrbljenostjo spremlja papež Frančišek. Kot je sporočil njegov tiskovni predstavnik Federico Lombardi, sveti oče zaradi zadnjih krutih dogodkov obnavlja sovjo duhovno bližino z vsemi, ki trpijo, in poziva vso vesoljno Cerkev k nenehni molitvi za dar miru. „Sveti oče tudi poziva mednarodno skupnost h končanju humanitarne katastrofe, k zaščiti vseh ogroženih in k zagotavljanju najnujnejših pomoči, še posebej tistih, ki so te pomoči najbolj potrebni. Med njimi so gotovo številni begunci, katerih usoda je odvisna od solidarnosti ljudi,“ je dejal Lombardi. Ob tem je spomnil na papeževe besede, da se nasilja ne premaga z nasiljem, ampak z mirom.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...