Matjaž Merljak
Marko Zupan
Petra Stopar

Ekonomist Lahovnik: Zgolj leva vlada za gospodarstvo ne bi bila dobra novica

15.07.2014, 16:56

Na volilni večer je marsikoga razburila izjava odhajajoče premierke, da svojemu nasledniku zapušča državo v bistveno boljšem stanju, kot jo je prejela pred letom. A ekonomist Matej Lahovnik je prepričan, da se Alenka Bratušek z gospodarskimi ukrepi ne more hvaliti. To po njegovih besedah dokazujejo številke. Pred novo vlado je veliko izzivov. Če bodo v njej sodelovale samo leve stranke, tako Lahovnik, se gospodarstvu ne piše nič dobrega.

Precejšnja proračunska luknja, obveznosti, za katere ni zagotovljenih finančnih sredstev, rekordna zadolženost države. To je realnost, s katero se bo morala soočiti nova vlada. "Vemo, da enkrat lahko vsak dobi volitve zgolj na podlagi obljub. A ko greš na volitve drugič, lahko zmagaš le s konkretnimi dejanji in rezultati. Zdaj bomo na ta dejanja in rezultate vsi željno čakali," je za naš radio povedal Lahovnik. Kako se bo nova vlada lotila težav, bo odvisno od tega, katere stranke jo bodo sestavljale. "Če bo to izrazito leva koalicija, to za gospodarstvo ne bo dobra novica. Leve stranke so namreč nagnjene k dvigovanju davčnega bremena, Slovenija pa je v razmerah, ko gospodarstvo potrebuje razbremenitev, zmanjšanje birokratskih ovir, več tujih naložb. Samo tako se lahko ustvarjajo nova delovna mesta." Zato želi Lahovnik v novi vladi videti tudi kakšno desno stranko. "Žal si je prihodnji mandatar na nek način že zaprl vrata, ko je dejal, da z drugo največjo stranko SDS ne namerava sodelovati. Ostane mu le še N.Si. Če se tudi v tej stranki odločijo, da ne bodo politično tvegali in šli v to vlado, smo obsojeni na še en mandat leve vlade."

Prvak SMC, ki je slavil na predčasnih parlamentarnih volitvah, Miro Cerar je v pogovoru za enega od slovenskih medijev dejal, da bi za svojo stranko rad ohranil vsaj finančni resor. Ta je poleg gospodarskega v tem trenutku eden ključnih. Kdo bi ga vodil? Pojavila so se že nekatera imena, med drugim Milojka Kolar, ki je bila državna sekretarka v času vlade Janeza Drnovška, Janez Potočnik, Mitja Gaspari in Mojmir Mrak. "Mojmir Mrak bi bil zagotovo zelo ugledno ime in tudi nov obraz na finančnem ministrstvu, a dvomim, da bo sprejel funkcijo. Do zdaj mu je bila že večkrat ponujena, a se zanjo ni odločil." Za finančni resor bi se lahko potegovala tudi Bratuškova, če bi Cerar z njo sodeloval v koaliciji. "Če bo ona finančna ministrica, bomo lahko rekli le: Na sončni strani Alp nič novega," je za Radio Ognjišče še menil Lahovnik.

Miran Videtič (photo: Rok Mihevc) Miran Videtič (photo: Rok Mihevc)

Ali mediji vodijo državo?

V zaspanem času dopustov se dogajajo pomembne spremembe v medijskih vrstah. Tako je z mesta v. d. direktorja vladnega urada za komuniciranje odstopil Dragan Barbutovski. Po vsej verjetnosti ga bo ...