Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko

Janša iz Doba na sodišče

| 07.07.2014, 15:24 Andrej Šinko

Predsednik SDS Janez Janša, ki na Dobu prestaja dveletno zaporno kazen, je imel dopoldne na ljubljanskem sodišču sklicani dve obravnavi. Najprej predobravnavni narok zaradi domnevne krive ovadbe in žaljive obdolžitve nekdanje tožilke Branke Zobec Hrastar, zatem pa se mu je začelo še sojenje zaradi domnevne žaljive obdolžitve Francija Perčiča.

Predsednika SDS Janeza Janšo so iz zapora na Dobu pripeljali nekaj po osmi uri, s transparenti in vzkliki pa ga je pričakalo približno 150 podpornikov. Vozilu uprave za izvrševanje kazenskih sankcij so za nekaj trenutkov tudi simbolično zaprli pot na parkirišče sodišča. Nato pa se je začela prva obravnava, v kateri tožilstvo Janšo in njegovega odvetnika Francija Matoza preganja zaradi domnevne žaljive obdolžitve in krive ovadbe nekdanje tožilke Branke Zobec Hrastar, avtorice obtožnega predloga v zadevi Patria. Matoz pravi, da sta omenjeni tožilki očitala zlorabo uradnega položaja, ker da je v obtožnem predlogu kot ključni dokaz proti Janši navedla izmišljen in ponarejen dokument. Ob tem pa dodaja, da sta se prav zaradi tega znašla pred ovadbo. Ljubljanska okrožna sodnica Helena Vidic Bizjak je današnji predobravnavni narok preložila, saj je Janša vztrajal, da ga zagovarja Matoz, čeprav je soobtožen. Sodnica je zaradi navskrižja interesov sklenila, da Matozu v tem primeru odreče zastopanje Janše.

Sledil je še začetek sojenja zaradi domnevne žaljive obdolžitve Francija Perčiča. V času, ko je bil ta zaposlen v kabinetu takratnega predsednika države Danila Turka je SDS o Perčiču zapisala, da je bil sodelavec Udbe. Pozneje pa je to Janša še javno povedal v medijih. Matoz je sicer v zagovoru poudaril, da Janševa trditev ni bila brezpogojna. Da dokazi o Perčičevem udbovstvu obstajajo, pa je odraz dejstev, zato izrečeno ne more predstavljati kaznivega dejanja žaljive obdolžitve, je še dodal. Janša je svojo izjavo utemeljeval z mikrofilmom, v katerem je Perčič voden pod šifro, značilno za sodelavca oziroma rezervista Udbe. Perčič je navedbe o udbovstvu zanikal, Janševe izjave pa označil za manipulacijo. Ob tem pa dejal, da je v času, za katerega mu Janša očita sodelovanje z Udbo, bil star 13 let in v šestem razredu osnovne šole. Sojenje je bilo sicer začasno prekinjeno zaradi glasnih Janševih podpornikov, pozneje pa se je nadaljevalo v drugi dvorani.

Janševi podporniki so se dopoldne ustavili tudi pred stavbo RTV-ja, kjer so s piščalkami in rumenimi kartoni izrazili protest proti temu, da jim nacionalna televizija ne da možnosti nastopa v studiu, kjer bi lahko predstavili svojo stran. Predstavnik Odbora 2014 Aleš Primic je od vodstva televizije s pozivom zahteval, da se to spremeni. Odbor sicer v prihodnjih dneh pripravlja največji shod pod geslom Upanje, pravica in svoboda.

 

 

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...