Marjan BuničMarjan Bunič
Petra StoparPetra Stopar
Predsednica vlade Alenka Bratušek (foto: UKOM)
Predsednica vlade Alenka Bratušek

Kaj bo s privatizacijo?

Slovenija | 03.07.2014, 13:43

Postopek privatizacije se bo začasno ustavil oziroma vsaj upočasnil, čeprav se vsi v državi strinjajo, da je nujno potreben svež denar. Predsednica vlade, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek je namreč na današnji seji predlagala in uspela dobiti podporo za zamrznitev privatizacije do imenovanja nove vlade. Od 15 podjetij sta Aerodrom Ljubljana in Telekom Slovenije v sklepni fazi prodaje, Mercator in Helios pa sta, kot vemo, že prodana.

Premierka Alenka Bratušek je odločitev vlade danes poskušala pojasniti novinarjem na novinarski konferenci. "Vlada je danes sprejela sklep, da se v času do imenovanja nove vlade ne sme zaključiti noben privatizacijski postopek, ki ga vodi Slovenski državni holding, v tem času pa naj se ne začenjajo novi postopki prodaje državnih naložb."

A prav prepričljiva ni bila. Na novinarsko vprašanje, kakšen signal daje vlada s tem potencialnim investitorjem in ali ne gre za poceni nabiranje političnih točk, je namreč znova ponovila. "Jaz mislim, da sem v teh dvajsetih minutah že nekajkrat pojasnila, da se postopki ne ustavljajo, ne končujejo, da so, dokler bo na vladi Alenka Bratušek, tuji investitorji dobrodošli, so pa drugi polnih ust o tem, kako se privatizirati ne sme."

In po takem in nekaterih drugih manj prijetnih vprašanjih je premierka govornico zapustila. Pri tem se ne moremo znebiti vtisa, da prepušča odgovornost za začeto delo na področju privatizacije naslednji ekipi, ki bo morda zaradi naveličanosti investitorjev ob naših političnih razmerah imela še težje delo pri prepričevanju, kako dobra podjetja ponujamo v prodajo. A zanimivo je, da očitno premierka ni imela popolne podpore znotraj vladne ekipe. Oporekal ji je namreč ravno finančni minister Uroš Čufer. "To vidim kot čisto navadno predvolilno histerijo, v katero je zapadla vlada in za katero ne vidim nobenega pametnega razloga, še manj pa opravičila," je dejal z vidno tresočim glasom. Očitno je bil preglasovan.

Najdlje naj bi bil neuradno postopek prodaje Aerodroma Ljubljana, omenjalo se je celo, da bi lahko bil zaključen še pred imenovanjem nove vladne ekipe, daleč pa je tudi postopek privatizacije Telekoma Slovenije.

Tudi nekdanji finančni minister dr. Janez Šušteršič je pred dnevi v pogovoru za TV Slovenija dejal, da bi bilo slabo, če bi se proces prodaje denimo Telekoma ustavil. „Slovenija namreč ni leta 2000 ali pa, ko smo lahko izbirali kupce in razmišljali, da nam ni treba kupcev. Smo pač Slovenija, ki je praktično bankrotirala v zadnjih 15 letih. In ko se s tem sprijaznimo in ugotovimo, da je edini način, da dobimo denar za gospodarski zagon, za neke investicije, je da pride ta denar iz tujine. Ta denar ne bo prišel kot neka socialna pomoč, ampak v obliki investicij, za katere bo gospodarski interes na strani investitorja. In če tega ne bomo pripravljeni narediti, potem lahko še naslednjih deset let uživamo v tem, da smo bankrotirani. Če je to perspektiva, je treba to povedati ljudem.“

Nasploh pa o postopku privatizacije dr. Šušteršič poudarja: „Nihče nima interesa reševati Slovenije razen nas samih. Nihče ne bo rekel, da nam da nekaj denarja, potem naj se pa mi odločimo, kako bomo prodajali, pač pa bo vsak rekel, da naj se najprej mi odločimo, potem pa bomo investirali. In mi vsako leto, ob vsakih volitvah, signaliziramo, da se še nismo odločili, kaj bi radi.“

In če je že dr. Šuštaršič v intervjuju med drugim dejal, da je Slovenski državni holding neodvisen od politike, danes nismo dobili tega občutka. Vlada je sprejela tudi sklep, s katerim od SDH zahteva, da v predpisanih rokih in v najkrajšem času zahteva sklic skupščine in popolni nadzorni svet. Na torkovi skupščini NLB je namreč holding predlog sklepa o imenovanju novega nadzornika, ki bi nasledil Franceta Arharja, umaknil, saj da postopek izbora kandidata še ni zaključen. Bratuškova se je nad tem precej razjezila, tako bo vlada zahtevala tudi ugotovitev odgovornosti v zvezi s tem glasovanjem.

Slovenija, Politika, Sociala
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...