Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Otroci in animatorka na oratoriju (foto: Rok Mihevc)
Otroci in animatorka na oratoriju

VIDEO: Oratorij bo koristno preživete počitnice omogočil 15.000 otrokom in 4.000 mladim prostovoljcem

| 23.06.2014, 15:14 Rok Mihevc

Organizatorji oratorija so na dopoldanski novinarski konferenci predstavili vsebino in namen njihovega projekta. Gre za prostovoljsko mladinsko organizacijo, v okviru katere se bodo med poletjem v več kot 240 krajih po Sloveniji odvili počitniški vzgojni programi za otroke. Udeležilo se jih bo približno 15.000 otrok, zanje pa bo skrbelo več kot 4.000 mladih prostovoljcev. Gre torej za enega največjih otroških ali mladinskih prostovoljskih projektov pri nas.

Oratorij je široko vzgojno prostočasno dogajanje oz. gibanje, ki od l. 1988 poteka v mnogih slovenskih župnijah. Za nekaj dni, teden ali več združuje med seboj otroke, mlade in odrasle, udeležence, animatorje in njihove voditelje. Koordinator in tajnik izvršnega odbora združenja animatorjev oratorija Tilen Mlakar: „Ta sistem se je razvij vrsto let in se je dobro razvijal. Meni, da dobro funkcionira, a ta razvoj nikoi ni končan in ga ne želimo končati, ker se zadeve spreminjamo. Vsako leto je situacija drugačna in želimo vse to razvijati. Zadnja leta predvsem pozornost posvečamo starejšim in mlajšim otrokom.“

Oratorije povezuje glavni junak, ki se v obliki zgodbe predstavi udeležencem. Program na privlačen način navdušuje za vrednote, za veselo krščansko življenje, za ustvarjalnost in pošteno participacijo v družbi. Nepogrešljive sestavine oratorija so molitev, petje, dramska zgodba, kateheza, ustvarjalne delavnice in igre.

„Oratorij je dom, ki sprejema, je župnija ki evangelizira, je dvorišče kjer se zabava ter druži s prijatelji in je šola, ki uči za življenje.“ je povedal predsednik združenja animatorjev oratorija Rok Kastelic. Oratorijski program navadno poteka od jutra do večera; v nekaterih primerih vključuje tudi skupno bivanje. Animatorji, ki se na ta dogodek pripravljajo skozi vse leto, otroke usmerjajo k dobremu in odvračajo od slabega, poudarjajo organizatorji. Letos bo potekal pod geslom Na tvojo besedo. Oratorijski program se navdihuje v ideji preventivnega vzgojnega sistema, katerega začetnik je italijanski duhovnik sv. Janez Bosko. Animatorji v tej izkušnji rastejo in jih za vedno zaznamuje.

Oratorij je župnija, ki evangelizira.
Oratorij je župnija, ki evangelizira. © Rok Mihevc

Oratorij je dvorišče, kjer se zabava ter druži s prijatelji.
Oratorij je dvorišče, kjer se zabava ter druži s prijatelji. © Rok Mihevc

Oratorij je dom, ki sprejema.
Oratorij je dom, ki sprejema. © Rok Mihevc

Oratorij je šola, ki uči za življenje.
Oratorij je šola, ki uči za življenje. © Rok Mihevc

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...