Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko

Župnija Dobrova v spomin rojaku kardinalu Alojziju Ambrožiču

Slovenija | 08.06.2014, 09:32 Tone Gorjup

Župnija Marijinega vnebovzetja na Dobrovi pri Ljubljani se želi na binkoštno nedeljo pokloniti spominu velikega rojaka kardinala dr. Alojzija Ambrožiča. Ob 16. uri bo v Marijini božjepotni cerkvi maša, ki jo bo ob somaševanju duhovnikov daroval kardinal dr. Franc Rode, nato pa pri župnišču odkritje doprsnega kipa kardinala Ambrožiča, ki ga je izdelal akademski kipar Mirsad Begić.

Torontski nadškof, kardinal Alojzij Ambrožič je v rojstnem kraju preživljal le otroštvo, zatem pa je večino svojega življenja bival v Kanadi. Rodil se je 27. januarja 1930 v vasi Gabrje pri Dobrovi in bil še istega dne krščen v domači župnijski cerkvi. Zaradi komunističnih groženj se je družina s sedmimi otroki maja 1945 umaknila na Koroško. V domači kraj se je prvič vrnil v začetku šestdesetih let in pozneje vedno rad prihajal domov, čeprav so bili njegovi domači v Kanadi. Ko je imel na predvečer Marijinega vnebovzetja zlato mašo v domači cerkvi, je potrdil, da so njegove korenine še vedno v dobrovski župniji: „Še vedno sem in bom Dobrovčan!“ Obenem je bil vedno ponosen, da je Slovenec. Rojaki so ga slovesno sprejeli ob njegovem imenovanju za kardinala oktobra 1998. Tudi ob njegovi smrti smo se od njega poslovili z mašo zadušnico, čeprav so ga pokopali v Torontu.

Kot je pred slovesnostjo zapisal Alojzij Golob, župnik v Dobrovi, so doprsni kip kardinala Alojzija Ambrožiča postavili z namenom, da bo Dobrovčane in vse romarje k cerkvi Marije Vnebovzete, kamor je rad romal tudi kardinal, spominjal na velikega sina slovenskega naroda. Obenem pa je tudi priznanje Kanadi. Ta je po vojni sprejela številne slovenske rojake, ki so zaradi komunizma morali zapustiti Slovenijo. Kanada jim je omogočila, da so zaživeli v svobodi. Tudi zaradi njih se je Slovenija lahko rešila totalitarnega bremena in se osamosvojila.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...