Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Podelitev bolniškega maziljenja (foto: Benjamin Pezdir)
Podelitev bolniškega maziljenja

FOTO in AUDIO: Bolniki, invalidi in ostareli pri Mariji Pomagaj

Cerkev na Slovenskem | 21.06.2014, 14:01 Petra Stopar

Na Brezjah so se dopoldne na 46. slovenskem narodnem romanju zbrali bolniki, invalidi in starejši. K Mariji Pomagaj so prišli po tolažbo in upanje ter tudi zato, da bi utrdili svojo vero v Božjo milost in življenje po smrti. Spremljali so jih njihovi domači in številni prostovoljci, ki so jim tako ali drugače pomagali. Med drugim so jim priskrbeli sedeže in vodo. Skupaj naj bi na Brezje prišlo približno pet tisoč vernikov, romanje pa so začeli z molitvijo rožnega venca, uro pozneje je sledila sveta maša, ki jo je daroval koprski škof Jurij Bizjak. Ob oltarju se mu je pridružilo skoraj 50 duhovnikov.

Škof Bizjak je v nagovoru po evangeliju romarje najprej spomnil na pomembno obletnico, ki jo obhaja slovensko Marijino narodno svetišče in se nato osredotočil na prebrano Božjo besedo, meni namreč, da lahko v njej poiščemo uteho za številne težave.

Vsakoletno romanje na Brezje je le ena od oblik skrbi Cerkve na Slovenskem za bolnike, invalide in ostarele. Poleg invalidov, bolnikov in starejših se romanja udeležujejo tudi njihovi domači in številni prostovoljci, ki pomagajo bolnim in ostarelim romarjem. Delijo jim okrepčilo, poskrbijo za morebitno zdravniško pomoč ali priskrbijo duhovnika za spoved in pogovor. Najbolj zvesti pomočniki so skavtska združenja (odrasli skavti), malteški vitezi, nekatere mladinske veroučne skupine in številni posamezniki.

„Veliko je stvari, ki jih lahko mi, ki imamo zdravje, vsaj kolikor toliko pomagamo tistim, ki imajo manj zdravja, in jim polepšamo ta dan. Letos naj bo to srečanje z Marijo še lepše in slovesnejše, saj je v letu jubileja,“ poudarja odgovorni urednik najbolj razširjenega mesečnika v Sloveniji Božo Rustja in dodaja: "Veliko so me naučili bolni, ostareli in invalidi, med drugim to, da je treba z optimizmom gledati na življenje. Učim se tudi od tistih, ki jim stojijo ob strani, v tem, kako znajo odkrivati svetlo v težkem. Strah pred preizkušenimi vedno je, ko grem na intervju z invalidom, sicer vedno naletim na odprte roke in na prijazen sprejem, toda nikoli ne vem, kako bo steklo. Naučil pa sem se sledečega, bodi tam in poslušaj, to je moje osnovno vodilo."

Somaševanje je vodil škof Jurij
Somaševanje je vodil škof Jurij © Benjamin Pezdir

Kako je prišlo do ideje za romanje pred skoraj petimi desetletji

Msgr. Franc Bole: "Kot urednik Ognjišča sem imel veliko stikov, predvsem preko pisem z bralci naše revije in zasledili njihovo željo, da bi se vsaj kdaj kje dobili, posebej z ostarelimi, bolnimi, invalidi. Misel je zorela in smo si rekli, kaj ko bi pripravili romanje. Brezje je dostopno, na ravnem terenu, pomislili smo tudi na to, da bi bili ti stiki z mladimi zelo koristni, mladi bi se naučili upoštevati potrebe bolnih. Zaobjeti smo želeli tudi tršo plat življenja, da bi se mladi naučili, kaj storiti, kako biti uslužni, biti prijazni. Mnogi so se čudili, kako da Ognjišče, časopis za mlade to organizira. Prav zato, ker smo hoteli, želeli naučiti mlade, da bi videli tiste, ki so pomoči potrebni in da bi tem potrebam zadostili in bi jim bili blizu. Romanje je postajalo vse bolj številčno, vse bolj organizirano. Spodbudili smo župnije, naj pripeljejo invalide in svoje bolnike. Ker smo imeli časopis, je bilo to odlično sredstvo za spodbudo, naj pomagajo svojim preizkušenim, in prav župniki so z organizacijo avtobusnih prevozov največ prispevali k lepi udeležbi. Marija nam daje največ poguma v stiskah in kot vsaka mati čuti največ ljubezni do tistih otrok, ki jo najbolj potrebujejo. Z Marijo, ki nas tolaži, smo povezani tudi preko radijskih valov. To je skrivnostna povezava, ki potrebuje le čuteče srce."

Procesija z najsvetejšim
Procesija z najsvetejšim © Benjamin Pezdir

Marija bo poskrbela, da bo vsem lepo

Rektor Marijinega svetišča p. dr. Robert Bahčič: "Že včeraj je bilo na Brezjah veliko prostovoljcev, danes zjutraj pa so še dodatno poskrbeli za vse potrebno, da bodo tu vsi lepo sprejeti. Težko je povedati, kako spremljam in doživljam stiske preizkušenih jaz, gotovo pa vse stiske sprejema Marija, ko se romarji postavijo pred njeno podobo, pokleknejo, se ji priporočajo in se ji izročajo. Naše svetišče je vsem dostopno, smo na ravnem terenu, ni ovir, Mariji se lahko približajo vsi in pridejo neovirano k molitvi pred Njeno milostno podobo. Današnje srečanje je priložnost, da vsaj enkrat na leto bolniki, ki so priklenjeni na bolniško posteljo, na invalidski voziček, poromajo k Mariji. Dobro vem, kako je, ko je človek bolan, hudo bolan, ko se ne more premikati, in takrat se sprašuje, kaj ga še čaka ... ko sem bil sam v takšni preizkušnji, sem privezan na posteljo, po nekaj dneh, rekel, tukaj sem, sprejemam vse, kar bo in začutil olajšanje, nobene bolečine. Ko se predamo drugače sprejemamo milost, ki nam jo Bog poklanja, zato se priporočajmo, predajmo se Mariji in jo prosimo, naj se zgodi Božja volja, kar je seveda včasih težko reči. Za vse bolne in njihove spremljevalce bomo zbrani danes na Brezjah, vse bomo priporočili in izročili Mariji, da bi še naprej zmogli prenašati trpljenje, ki je hudo in ob tem začutili, da niste sami, mi smo z vami. Marija nas povezuje in nas bo še naprej, zato ji izročajte težke trenutke, da bi dobili novih moči."

Marija Pomagaj
Marija Pomagaj © Izidor Šček

Letos se namreč spominjamo 200. obletnice nastanka Marijine milostne podobe na Brezjah in kot je že 24. maja na slovesnem praznovanju krščanskih izročil povedal predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Glavan, so se pod brezjansko podobo v zgodovini zatekli številni preizkušani Marijini otroci, še posebej bolni.

Pridiga škofa Jurija
Pridiga škofa Jurija © Benjamin Pezdir

Škof Bizjak: Bolniki hvala za vaše potrpljenje, žrtve, molitve, za vašo ljubezen

"Marija pomagaj je povsod, je vzor, ki ga vsak človek prinese s seboj na svet. Vsak ima v sebi čisto srce, devištvo, milino, ki jo milostna podoba tako lepo predstavlja, dobrohotnost, odprtost ljudi za pomoč, tolažbo in pogum ... vsak je za to odprt in to nosi v sebi. Če pa krepimo svojo vero, se mu ta ideal približa in je zanj še bolj odprt. V veri rastemo. Romanja so pomembna, ker je človek po svoji sestavi družabno bitje, en sam človek ne preživi, človeška družba je tako ustvarjena. Bog je ustvaril dva človeka, silovita je človekova povezava z drugimi ljudmi. Včasih so to dosti bolj občutili, kot danes. To nam nekaj pomeni in to slutimo. Kjer so vezi dosti bolj trdne, se med seboj ljudje tudi bolj razumejo. Kristjani smo med seboj povezani kot eno telo in vsako takšno srečanje je tista vez, ki nas krepi. Vsak človek potrebuje toplo gnezdo, kjer lepo raste in razširjeno gnezdo je tudi takšno srečanje, kot je danes na Brezjah. V takšnem sožitju se dobro počutimo. Zadnje čase se mi zdi, kot da smo vsi skupaj obtičali, obtičali. Škoda. To čutim pri mnogih, takšno srečanje pa nam odpira pot. Beremo v Svetem Pismu, če je tvoje oko zdravo, je vse svetlo. Če pa se naša notranja luč zatemni, bo žalost globoka ... to srečanje je žarek, nastaja svetloba, dan nam je smerokaz, toplota. Preizkušenim se iskreno zahvalim za potrpljenje, molitve, žrtve. Prinašate duh daritve. Kjer je odpuščanje in kjer se ohrani smisel za molitev tam je prihodnost, lahko gremo čez težave. V nasprotnem pa se zapremo v užaljenost, v zaprtost, ki ni dobra. Preganjajmo žalost iz svojega srca, ne dopustimo, da se ugnezdi v naše srce, zato je važno, da si znamo pomagati," je še dejal škof Jurij Bizjak.

Škof Jurij Bizjak
Škof Jurij Bizjak © Marko Zupan

Pridigo objavljamo v celoti:

Dragi bratje mašniki, bratje redovniki in sestre redovnice, dragi bolniki in vsi preskušani in prizadeti, milost vam in mir od Boga našega Očeta in našega Gospoda Jezusa Kristusa, materinsko varstvo in mila tolažba naše Nebeške kraljice, Device in Matere, Marije Pomagaj na Brezjah!

Tiskovno društvo Ognjišče že skoraj 50 let prireja vseslovensko romanje bolnikov in drugih prizadetih k Mariji Pomagaj na Brezje. Pred štirimi tedni smo na Brezjah vsi slavili 200-letnico milostne podobe, danes pa prihajamo k njej zlasti tisti, ki še posebej čutimo potrebo po njeni bližini in njeni naklonjenosti, po njenem materinskem varstvu in njeni deviški preprostosti. Za naše razmišljanje smo izbrali branja jutrišnje nedelje, saj tako preprosto in izčrpno odgovarjajo tudi na naša današnja vprašanja in na naše današnje zadrege.

Vsakemu izmed nas je blizu prerok Jeremija, najbolj preizkušen med preroki, iz katerega smo prebrali prvo berilo, ki je vzeto iz odlomka z naslovom Jeremijeve izpovedi, v katerem prerok izliva v naša ušesa vso svojo stisko in bridkost: »Že slišim šušljanje mnogih – groza vsepovsod!« Komu izmed nas ni znana takšna izkušnja, ko se počutiš čisto sam in ujet v mrežo, obdan od nasprotnikov od vseh strani, do grla pogreznjen v močvirje, vržen v globok vodnjak z obteženim pokrovom na vrhu?

Toda prerok nikakor ne obupuje. Samo prva vrstica berila opisuje njegovo stisko, druge tri pa njegovo upanje in njegovo trdno prepričanje: »A Gospod je z menoj kakor silen junak!« Z njim je Gospod, ki je pravičen in vidi stisko in nadlogo svojih ubožcev, ki mu ni težko podreti mogočneža in dvigniti ubožca. Njemu prerok zaupa svojo pravdo in ve, da ne bo osramočen. In v zadnji vrstici že vabi svoje poslušalce, naj skupaj z njim prepevajo Gospodu in ga slavijo, ker rešuje ubogega in pravičnega iz rok krivičnikov in hudodelcev.

V drugem berilu smo slišali apostola Pavla, ki razlaga Rimljanom, kako nas vse zadeva Adamov prestopek preprosto zato, ker smo njegovi potomci. Marsikdo si misli: Kaj sem kriv, če je moj daljni prednik grešil, zdaj pa naj jaz nosim posledice? Kdor bi tako razmišljal, bi hotel od svojih staršev sprejeti samo njihove prihranke, ne pa tudi njihovih zadolžitev, kar seveda ni pravično! Zato se potrpežljivi Job upravičeno sprašuje: »Kdo lahko pride čist iz omadeževanega? Niti eden!« (Job 14,4). Kakor vsak človek prinese s sabo na svet rano smrti in jo mora sprejeti, tako vsak človek prinese na svet tudi rano grešnosti in jo mora sprejeti. Kristus je prinesel zdravilo za obe rani, ko je vzel nase umrljivo telo in ko je vzel nase grešno telo: »Njega, ki ni poznal greha, je (Bog) za nas storil za greh, da bi mi v njem postali Božja pravičnost« (2 Kor 5,21).

Toda tudi Pavlovo berilo je v drugem delu polno upanja in pričakovanja: Med prestopkom, ki izvira od človeka, in milostjo, ki izvira iz Boga, ni primerjave, kajti milost Božja, ki se je po drugem Adamu, to je po Kristusu, razlila na vse človeštvo, brezkončno presega prestopek, ki ga je naredil prvi Adam, ustvarjen iz prahu zemlje.

Največja naša tolažba pa je današnji evangelij. Kolikokrat se nam zdi, da nas je Bog zapustil in zavrgel, da se noče zavzeti za nas nam noče priti na pomoč. Slišali pa smo današnje Jezusovo zagotovilo: »Vam pa so celo lasje na glavi vsi prešteti!« In na drugem mestu: »Vsi vas bodo sovražili zaradi mojega imena, toda niti las z vaše glave ne bo propadel!« (Lk 21,17). Bratje in sestre, naj tudi naše današnje srečanje utrdi v nas vero v Božjo previdnost, v Gospodovo očetovsko skrb za nas, v njegovo navzočnost med nami, v njegovo brezkončno ljubezen do nas. Amen.

Miro Šlibar: "Spoved pod nebom je posebej blizu Bogu. Ljudje iščemo zdravje, zdravniki nam pišejo napotnice, recepte, uživamo zdravila, ampak veliko notranje zdravilo prejmemo po zakramentu svete spovedi. Mnogi po spovedi odhajajo z umirjenim srcem in potem so lepši odnosi s seboj, z drugimi in tudi z Bogom."

Miro Šlibar
Miro Šlibar © Marko Zupan

Novomašnik Marko Rakun: "Na Brezje sem danes prišel z nekaj starejšimi, še v zadnjih dneh pred mašniškim posvečenjem. Marija ima pri meni veliko mesto, velikokrat sem peš poromal k Njej. Rad bi povedal, da vsak človek prinaša Boga. Ko gledam bolnike, brate in sestre v preizkušnjah, sem še toliko bolj gotov, da vera gore premika."

Marko Rakun Novomašnik
Marko Rakun Novomašnik © Marko Zupan

Jožica Ličen: "Veliko je ljudi, ki težko čaka ta dan. Želim bolnikom, prizadetim in tudi tistim zdravim, da bi se zavedali, brez Njegove pomoči smo tako majhni. Ko vidim, kako drugi prenašajo svoj križ, si rečem, pa bomo zdržali tudi mi."
Tanja Oblak: "Za letošnji Marijin jubilej je 600 klekljaric in klekljarjev ustvarilo 11 prtov, pri tem so porabili 19 500 ur dela, za koga? Za Marijo, našo nebeško Mater. Enega bomo poslali papežu Frančišku v Vatikan, kjer pogosto mašuje. K temu lepemu delu za Marijo in Njen jubilej, ob 200 letnici milostne podobe, nas je povabil rektor svetišča p. Robert, za kar smo mu zelo hvaležni. Hvala tudi ostalim, številnim ljudem, ki so nam pri tem pomagali, fotografu in na Založbi Ognjišče, kjer so najlepše fotografije, zbrane pripovedi klekljaric in njihova pričevanja ter tudi čudeže, ki so povezani z milostno podobo, uredili in izdali v prelepo knjigo, ki je dar Mariji. V knjigi so tudi pesmi, vse to podarjeno Mariji, kot cvetje, ki ne bo nikoli uvelo."

Potek romanja

Ob 9.00 se je pred baziliko začela molitev rožnega venca s petjem, ob 10.00 pa slovesna romarska maša, ki jo daruje koprski škof Jurij Bizjak. Duhovniki bodo bolnikom na njihovo željo podelili tudi zakrament bolniškega maziljenja. Dogajanje neposredno prenašamo na Radiu Ognjišče, tako da so z Brezjami lahko duhovno povezani tudi tisti, ki so ostali doma ali so v bolnišnicah.

Cerkev na Slovenskem, Sociala, Zdravstvo
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...