Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Irak (foto: Radio Vatikan)
Irak

Irak znova v vojni; kristjani bežijo

Svet | 12.06.2014, 13:39 Marjana Debevec

Iraška vojska se je z letalskimi napadi odzvala na ofenzivo islamskih skrajnežev, ki so v zadnjih dneh zavzeli precejšen del severa države, vključno z Mosulom, drugim največjim iraškim mestom. Islamisti medtem napredujejo pri osvajanju mest na severu in v osrednjem delu Iraka. ZDA so že izrazile pripravljenost priskočiti na pomoč iraškim oblastem. Majhna krščanska skupnost v Mosulu pa se boji za svojo prihodnost.

Iraške oblasti so po vse hitrejšem napredovanju islamističnih upornikov na pomoč poklicale ameriško letalstvo. Dve leti in pol po umiku Američanov iz Iraka namreč islamski skrajneži nadzorujejo obsežne dele severozahoda države ob meji s Sirijo. V Washingtonu so se na prošnjo že pozitivno odzvali in razmišljajo o napadih z brezpilotnimi letali na upornike. O položaju v Iraku bo še danes popoldne razpravljal Varnostni svet Združenih narodov.

Uporniki so medtem napovedali pohod naprej nad Bagdad in tudi enega najsvetejših šiitskih krajev Karbala jugozahodno od iraške prestolnice. Njihovo napredovanje je zelo hitro. Potem ko so v torek uspešno zavzeli Mosul, so včeraj prevzeli tudi nadzor nad mestom Tikrit, ki je danes spet v rokah vojske. Kurdi so medtem prevzeli nadzor nad mestom Kirkuk na severu Iraka, iz katerega je iraška vojska zaradi islamistične ofenzive pobegnila.

Majhna krščanska skupnost v iraškem mestu Mosul se boji za svojo prihodnost, je za Radio Vatikan povedal sirokatoliški škof Basilios Gregorius Casmoussa. Džihadisti so v torek zavzeli Mosul in celotno pokrajino. Vlada v Bagdadu to le nemočno gleda in prosi za vojaško pomoč. Škof Casmoussa živi že nekaj časa v Libanonu, vendar ohranja tesne stike z znanci v Mosulu. „Takšna osvojitev se ne zgodi od danes do jutri! Več tednov so potekali krvavi boji, uničevanje in predvsem veliko kraje. Ljudje v Mosulu so se morali slednjič vdati pritisku napadalcev. Že prej smo doživljali takšne prizore, tokrat pa, kot mi povedo prijatelji v Mosulu, je pa posebno hudo. Tudi tisti, ki so še optimistični, priznavajo, da je tokrat zelo resno“, dodaja škof, ki dvomi, da bo v Mosulu srednjeročno zavladal mir. Zavzetje iraškega drugega največjega mesta po njegovem prepričanju utegne negativno vplivati tudi na konflikt v Siriji. Spomnimo, da je Mosul od sirske meje oddaljen le 70 kilometrov. Skupina džihadistov je po svetu znana zaradi križanja kristjanov in množičnih usmrtitev, Mosul pa je bil do nedavnega eno od središč kaldejskih kristjanov. Nadškof Shimoun Nona je v telefonskem pogovoru dejal, da so kristjani na begu, prav tako tudi veliko muslimanov. Ob tem je pozval tudi k pomoči beguncem, saj primanjkuje hrane in pitne vode. V dveh, treh dneh bo tudi v Mosulu zmanjkalo oskrbe, je dejal nadškof Nona. Vsakdanjih potrebščin pa po njegovih besedah ni moč nikjer dobiti.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...