Nataša LičenNataša Ličen
Jakob ČukJakob Čuk
Manca HribarManca Hribar
Marija Pomagaj (foto: ARO)
Marija Pomagaj

Marija, ti pomagaj nam!

| 18.05.2014, 09:03

Stoletni vzklik slovenskega katoličana v vseh okoliščinah življenja. Pa tudi iskalci Boga in tisti, ki so se od Njega oddaljili, kličejo in prosijo: Marija, pomagaj nam! Ta prosilni vzklik se vsako leto ob prazniku Marije, pomočnice kristjanov, ki ga zaradi milostne podobe na Brezjah imenujemo kar praznik Marije Pomagaj, še posebej poživi, obnovi in poglobi. Zaradi zgodovinski dogodkov in mnogih vetrov, ki so zapihali in prepihali raj pod Triglavom, se je v povezavi s praznikom Marije Pomagaj (24. maj) začel obhajati spomin slovenskih krščanskih korenin oz. izročil. Pobuda je nastala daleč proč od Slovenije, na ameriških tleh, med našimi rojaki, ki nosijo v srcu Brezje in slovensko podobo nebeške Gospe.

Na svetovnem evharističnem kongresu v Philadelphiji letu 1976 so prepoznali znamenje, da je potrebno nujno nekaj narediti, da se ne posušijo slovenske krščanske korenine, ki dajejo življenjski sok posameznikom in skupnostim. Sprejeli so pobudo, da se 23. maja zvečer, na vigilijo praznika Marije Pomagaj, v mislih in molitvi oživijo spomini na krščanska izročila, ki so stoletja vodila slovenski rod v domovini in povsod po svetu, kamor je slovenskega človeka vodila življenjska pot. Sprva se je v domovini „sramežljivo“ obhajal večer krščanskih izročil, z leti pa je postajal lepši in odmevnejši praznik vere, upanje in ljubezni. In odkar je ta večer za svojega prevzel tudi Radio Ognjišče, ki si je izvolil Marijo Pomagaj za svojo zavetnico, je krog častilcev Kraljice Slovencev večji in širši.

Letošnje praznovanje bo še posebej slovesno, saj smo v letu, ko se slavi 200 letnica milostne podobe Marije Pomagaj. Kdor jo prvič vidi, se vanjo zaljubi. In če je prava ljubezen, potem ne ugasne. Slovesno praznovanje se bo začelo že 23. maja zvečer, ko bo za vsakogar priložnost, da s svojo osebno navzočnostjo ali pa s sodelovanjem pri radijskem prenosu uresniči misel svetega papeža Janeza XXIII.: „Izročilo pomeni, da skrbimo za ogenj, ne da ohranjamo pepel.“ Ohraniti krščansko izročilo slovenskega naroda pomeni, da se povežemo v skupni molitvi in prošnji pred milostno podobo Marije Pomagaj: „Vse Slovence k Bogu dvigaj, vero v srcih jim prižigaj!“

23. maj

Ob 18.45 se bo oglasila praznična pesem brezjanskih zvonov, ki bo pozdravljala romarja in jih vabila v baziliko, kjer se bo ob 19.00 začela molitev prvih večernic praznika Marije Pomagaj in v nadaljevanju bo veseli del rožnega venca. Ob 20.00 bo slovesni prenos milostne podobe iz bazilike do oltarnega prostora na trgu, kjer bo slovesno somaševanje vodil provincial frančiškanov p. Stane Zore. Po maši bo med petimi litanijami procesija z milostno podobo in lučkami po vasi.

Po procesiji se bo v baziliki nadaljevala skupna molitev rožnih vencev do polnoči. Med posameznimi desetkami, ki bodo imele svoj molitveni namen, se bo pletla zgodovina dveh stoletij milostne podobe.

Ob 24.00 bo somaševanje letošnjih srebrnomašnikov. V letu 1989 je bilo posvečenih 34 duhovnikov, od tega 24 škofijskih (Gorica, Koper, Ljubljana, Maribor) in 10 redovnih.

Neposredni radijski prenos bo 23. maja od 19.00 do 1.00. Že v popoldnevu pa bomo z Brezij ustvarjali posebni program med 13. in 15.00 ter 16.00 in 19.00.

24. maj

Od 1.00 do 5.00 bo priložnost za osebno molitev v baziliki. Ob 5.00 pa bo rožni venec in molitev besednega bogoslužja in hvalnic. Jutranje svete maše bodo ob 6.00, 7.00 in 8.00. Ob 9.00 bo v baziliki rožni venec, ki bo prepleten s pesniško upodobitvijo nastanka milostne podobe, ki jo je spesnil pesnik in pripovedni Joža Lovrenčič. Prvič je bila izdana v letu 1943.

Po molitvi v baziliki bo v procesiji na trg prenesena milostne podoba Marije Pomagaj in ob 10.00 se bo začelo slovesno somaševanje, ki ga bo vodil predsednik škofovske konference msgr. Andrej Glavan, novomeški škof in apostolski administrator ljubljanske nadškofije.

V prazničnem 24. maju bosta na Brezjah še sveti maši ob 16.00 in 19.00. Ob 17.00 se bo začel škofijski dan mladih, ki se bo sklenil predvidoma ob 21.00.

24. maja bo neposredni radijski prenos od 5.00 do 6.00 ter od 9.00 do 12.00 (12.30). Posebni program z Brezij pa bo med 6.00 in 9.00, ter med 17.00 in 19.00.

Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Vojna v Ukrajini: Ruske sile z ognjem ne prizanašajo civilistom (photo: Telegram) Vojna v Ukrajini: Ruske sile z ognjem ne prizanašajo civilistom (photo: Telegram)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...