Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Marija Pomagaj (foto: ARO)
Marija Pomagaj

Marija, ti pomagaj nam!

| 18.05.2014, 09:03

Stoletni vzklik slovenskega katoličana v vseh okoliščinah življenja. Pa tudi iskalci Boga in tisti, ki so se od Njega oddaljili, kličejo in prosijo: Marija, pomagaj nam! Ta prosilni vzklik se vsako leto ob prazniku Marije, pomočnice kristjanov, ki ga zaradi milostne podobe na Brezjah imenujemo kar praznik Marije Pomagaj, še posebej poživi, obnovi in poglobi. Zaradi zgodovinski dogodkov in mnogih vetrov, ki so zapihali in prepihali raj pod Triglavom, se je v povezavi s praznikom Marije Pomagaj (24. maj) začel obhajati spomin slovenskih krščanskih korenin oz. izročil. Pobuda je nastala daleč proč od Slovenije, na ameriških tleh, med našimi rojaki, ki nosijo v srcu Brezje in slovensko podobo nebeške Gospe.

Na svetovnem evharističnem kongresu v Philadelphiji letu 1976 so prepoznali znamenje, da je potrebno nujno nekaj narediti, da se ne posušijo slovenske krščanske korenine, ki dajejo življenjski sok posameznikom in skupnostim. Sprejeli so pobudo, da se 23. maja zvečer, na vigilijo praznika Marije Pomagaj, v mislih in molitvi oživijo spomini na krščanska izročila, ki so stoletja vodila slovenski rod v domovini in povsod po svetu, kamor je slovenskega človeka vodila življenjska pot. Sprva se je v domovini „sramežljivo“ obhajal večer krščanskih izročil, z leti pa je postajal lepši in odmevnejši praznik vere, upanje in ljubezni. In odkar je ta večer za svojega prevzel tudi Radio Ognjišče, ki si je izvolil Marijo Pomagaj za svojo zavetnico, je krog častilcev Kraljice Slovencev večji in širši.

Letošnje praznovanje bo še posebej slovesno, saj smo v letu, ko se slavi 200 letnica milostne podobe Marije Pomagaj. Kdor jo prvič vidi, se vanjo zaljubi. In če je prava ljubezen, potem ne ugasne. Slovesno praznovanje se bo začelo že 23. maja zvečer, ko bo za vsakogar priložnost, da s svojo osebno navzočnostjo ali pa s sodelovanjem pri radijskem prenosu uresniči misel svetega papeža Janeza XXIII.: „Izročilo pomeni, da skrbimo za ogenj, ne da ohranjamo pepel.“ Ohraniti krščansko izročilo slovenskega naroda pomeni, da se povežemo v skupni molitvi in prošnji pred milostno podobo Marije Pomagaj: „Vse Slovence k Bogu dvigaj, vero v srcih jim prižigaj!“

23. maj

Ob 18.45 se bo oglasila praznična pesem brezjanskih zvonov, ki bo pozdravljala romarja in jih vabila v baziliko, kjer se bo ob 19.00 začela molitev prvih večernic praznika Marije Pomagaj in v nadaljevanju bo veseli del rožnega venca. Ob 20.00 bo slovesni prenos milostne podobe iz bazilike do oltarnega prostora na trgu, kjer bo slovesno somaševanje vodil provincial frančiškanov p. Stane Zore. Po maši bo med petimi litanijami procesija z milostno podobo in lučkami po vasi.

Po procesiji se bo v baziliki nadaljevala skupna molitev rožnih vencev do polnoči. Med posameznimi desetkami, ki bodo imele svoj molitveni namen, se bo pletla zgodovina dveh stoletij milostne podobe.

Ob 24.00 bo somaševanje letošnjih srebrnomašnikov. V letu 1989 je bilo posvečenih 34 duhovnikov, od tega 24 škofijskih (Gorica, Koper, Ljubljana, Maribor) in 10 redovnih.

Neposredni radijski prenos bo 23. maja od 19.00 do 1.00. Že v popoldnevu pa bomo z Brezij ustvarjali posebni program med 13. in 15.00 ter 16.00 in 19.00.

24. maj

Od 1.00 do 5.00 bo priložnost za osebno molitev v baziliki. Ob 5.00 pa bo rožni venec in molitev besednega bogoslužja in hvalnic. Jutranje svete maše bodo ob 6.00, 7.00 in 8.00. Ob 9.00 bo v baziliki rožni venec, ki bo prepleten s pesniško upodobitvijo nastanka milostne podobe, ki jo je spesnil pesnik in pripovedni Joža Lovrenčič. Prvič je bila izdana v letu 1943.

Po molitvi v baziliki bo v procesiji na trg prenesena milostne podoba Marije Pomagaj in ob 10.00 se bo začelo slovesno somaševanje, ki ga bo vodil predsednik škofovske konference msgr. Andrej Glavan, novomeški škof in apostolski administrator ljubljanske nadškofije.

V prazničnem 24. maju bosta na Brezjah še sveti maši ob 16.00 in 19.00. Ob 17.00 se bo začel škofijski dan mladih, ki se bo sklenil predvidoma ob 21.00.

24. maja bo neposredni radijski prenos od 5.00 do 6.00 ter od 9.00 do 12.00 (12.30). Posebni program z Brezij pa bo med 6.00 in 9.00, ter med 17.00 in 19.00.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...