Blaž LesnikBlaž Lesnik
Aleš KarbaAleš Karba
Meta PotočnikMeta Potočnik
Romanje na Brezje (foto: Izidor Šček)
Romanje na Brezje | (foto: Izidor Šček)

Vabljeni peš na Brezje - 23. maja popoldan

| 22.05.2014, 14:22

Ob 20 letnici Radia Ognjišče in ob praznovanju Marije Pomagaj, smo se radijci odločili, da zavetnico radio Ognjišče počastimo tudi s peš romanjem. Odločili smo se za štiri smeri - z odhodom iz štirih krajev - Vrba, Lesce, Tržič in Naklo. Vsaki romarski poti želimo dati vsebinski poudarek, z njim pa tudi molitveni namen in premagovanje napora.

Romanje se bo začelo ob 16.00 v Vrbi pred Prešernovo rojstno hišo in Naklem pred župnijsko cerkvijo, ob 16.30 v Lescah pred župnijsko cerkvijo in Tržiču pred župnijsko cerkvijo.

Prevoz z Brezij si mora vsak zagotoviti sam, dajemo pa možnost, da se pripeljete do Brezij, tam pustite avtomobil in se na odhodna mesta odpeljete z avtobusom, ki bo odpeljal ob 15.30 izpred romarskega urada na Brezjah.

Prva romarska pot bo iz Vrbe - dolga okoli 12 km - začetek ob 16.00 pred rojstno hišo Franceta Prešerna. To pot smo naslovili pot kulture, na kateri bomo molili za kulturne delavce, učitelje in profesorje ter znanstvenike.

Spomnimo se, kaj je škof Vovk, ki je bil 100 let rojen za Prešernom v isti hiši v Vrbi, zapisal: „Kako lepo je bilo v dijaških letih, ko sem tolikokrat iz Vrbe peš romal na Brezje, v poletju večkrat kar vsako nedeljo, in sem tam ob Pomočnici svoj klic utrjeval.“

Druga romarska pot bo iz Nakla - dolga 12 km - začetek ob 16.00 pred župnijsko cerkvijo svetega Petra v Naklem. To pot smo naslovili romarska pot zdravja. Z njo želimo Mariji, zdravje bolnikov in tolažnici žalostnih, priporočiti bolnike, invalide in trpeče, pa tudi njihove domače in zdravstveno osebje.

Tretja romarska pot bo iz Lesc - dolga 8 km - začetek ob 16.30 pred župnijsko cerkvijo Marijinega vnebovzetja. To bo romarska pot delavcev in kmetov, zato bo naša molitev za delavce in spoštovanje delavskih pravic, za brezposelne in iskalce služb, za kmete in vse njihove skrbi. Molili bomo za blagoslov dela in za obroditev sadov zemlje.

Četrta romarska pot bo iz Tržiča - dolga 9 km - začetek ob 16.30 pred župnijsko cerkvijo Marijinega oznanjenja v Tržiču. Pot smo naslovili romarska pot družine, zakoncev in zaročencev. Kraljici družine bomo priporočali družine, zakonce in mlade, ki trkejo ljubezenske niti.

Peš na Brezje
Peš na Brezje © ARO

Povečaj zemljevid

Na peš romanje na Brezje 23. maja se odpravljamo radijci in to iz štirih krajev: iz Vrbe, Nakla, Lesc in Tržiča. Povabljeni, da se nam pridružite. Začetek v Vrbi in Naklem ob 16.00, v Lescah in Tržiču ob 16.30. Za prevoz domov poskrbi vsak sam, lahko pa se pripeljete na Brezje, tam pustite svojega jeklenega konjička in se z avtobusom odpeljete na enega izmed odhodnih krajev. Avtobus bo odpeljal ob 15.30 izpred romarskega urada na Brezjah.

 

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...

Kdor je miren in srečen, ga imajo ljudje radi. (photo: Gino Crescoli / Pixabay  ) Kdor je miren in srečen, ga imajo ljudje radi. (photo: Gino Crescoli / Pixabay  )

Stres, potrtost, nemoč... ADIJO!

Kako se izkopati iz slabega razpoloženja, iz tesnobe ali stresa? Nasvet izkušene terapevtke je: »Pomagajte si s telesom!« Nevrologinja, doktorica Claudia Croos Müller je razvila metodo iz telesa v ...