Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup

Zborovsko življenje v Evropi

| 29.05.2014, 13:55 Tadej Sadar

Letos spomladi je zborovska zveza, Europa Cantat v partnerstvu s trinajstimi nepridobitnimi organizacijami iz enajstih držav začela izvajati mednarodno študijo o zborovskem življenju v Evropi. Cilj programa Singing Europe je izvedeti, koliko pevskih sestavov deluje širom Evrope, koliko pevcev v njih sodeluje in kako množično je zborovsko udejstvovanje v posameznih državah.

Ker je velik del slovenskega zborovskega telesa tudi cerkveno petje, so bili k anketi povabljeni tudi zborovodje cerkvenih zborov. Mihela Jagodic, svetovalka za vokalno glasbo pri skladu republike Slovenije za kulturne dejavnosti je povedala, da so anketo načrtovali posredovati zares vsem slovenskim pevskim zborom, zborom v šolah, mladim in odraslim zborom, ljudskim pevcem in seveda tudi cerkvenim zborom, saj ti predstavljajo zelo velik in nepogrešljiv del razvejane slovenske pevske skupnosti. Po posvetu s Slovenskim Cecilijinim društvom smo vsem slovenskim župnijam posredovali dopis s prošnjo, da vprašalnik posredujejo svojim cerkvenim zborovodjem in organistom, saj je pomembno, da je popis slovenskega zborovstva celovit in je vanj vpeto tudi pevsko življenje slovenske cerkvene glasbe in z njim celostna cerkveno-glasbena pevska piramida vseh zasedb in starosti.

Pridobljeni podatki bodo nacionalnim in evropskim organizacijam v pomoč pri spodbujanju in razvoju kulturnih programov, ki bodo bolje prilagojeni dejanskemu stanju in potrebam posameznega pevskega okolja, hkrati pa bo raziskava prvič v tako širokem okviru dala oprijemljive podatke o množičnosti zborovstva, o glasbenih vsebinah in usmeritvah ter bo prva tako obsežna primerjava delovanja pevskih zborov v Evropi. Smeli in obetavni načrt je denarno podprla tudi Evropska zveza.

Anketo lahko izpolnite tukaj:

http://voiceproject.limequery.com/index.php/826619/lang-sl

več informacij pa lahko dobite na telefon 01 24 10 525 (Mihela Jagodic)

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...