Marko ZupanMarko Zupan

Državljanska pobuda za zaščito človeških zarodkov zelo uspešna

Slovenija | 11.04.2014, 11:29 Marjana Debevec

V Evropskem parlamentu je včeraj potekala javna razprava o državljanski pobudi Eden izmed nas (One of Us). Pobuda poziva Evropsko unijo k prepovedi financiranja dejavnosti, kjer prihaja do uničevanje človeških zarodkov, zlasti na področju raziskav, razvojne pomoči in javnega zdravja. V ta namen so evropski državljani zbrali več kot milijon sedemsto tisoč podpisov, kar je največ sploh v zgodovini povezave. Javno razpravo so pripravili Odbor za razvoj, Odbor za industrijo, raziskave in energetiko ter Odbora za pravne zadeve v sodelovanju z Odborom za peticije.

Na razpravi je nastopil tudi evropski poslanec Lojze Peterle, ki je dejal, da gre v prvi vrsti za vprašanje, ki terja trezno razpravo, ne »showa, ki bi polariziral«.

»Pogovoriti se je treba o osnovnem vprašanju iz katerega izhaja pobuda, to je odnos do človekovega dostojanstva, ki so ga očetje Evropske Zveze postavili kot temelj svobodne in združene Evrope, preden je bila podpisana prva pogodba o skupnosti jekla in premoga,« je dejal Peterle, za katerega prvo vprašanje ni status znanosti, ampak status človeka.

»Ne vidim biološkega ne kakšnega drugega argumenta, ki bi spočetemu življenju vzel status človeškega bitja. Tako se je izreklo tudi evropsko sodišče,« opozarja Peterle. »Če pa gre za ljudi, potem so posledice jasne. Ker imamo opraviti s človekom, nemoremo mimo vprašanja kako varovati njegove pravice v najbolj občutljivi in ranljivi fazi, ko se sam ne more braniti

Gre za stališče, ki ne ograža znanosti, ki sicer skupaj s političnimi nasprotniki pobude trdi, da bi konec raziskav na človeških zarodkih pomenil manj konkurenčnosti Evropskih raziskovalcev in pomanjkanje reševanja bodočih zdravstvenih izzivov.

»Mislim, da je treba v danšnjih okoliščinah ponovno premisliti, kaj pomeni spoštovanje človekovega življenja in kaj pravi začetek temeljne liste o človekovih pravicah, ki govori o nedotakljivosti človekoga dostojanstava in pravici do življenja,« je še pozval Peterle.

Kaj je državljanska pobuda?

Od 1. aprila 2012 je državljanom EU na voljo novo orodje za sodelovanje pri oblikovanju politike EZ. Z državljansko pobudo, ki jo je uvedla Lizbonska pogodba, lahko milijon državljanov iz najmanj četrtine držav članic EZ od Evropske komisije zahteva, da oblikuje zakonodajni predlog s področja, ki je v njeni pristojnosti. Organizatorji državljanske pobude, t. j. odbor državljanov, ki ga sestavlja vsaj 7 državljanov EU, ki prebivajo v vsaj 7 različnih državah članicah, ima na voljo eno leto, da zbere potrebno podporo. Podpise morajo potrditi pristojni organi v vsaki državi članici. Organizatorji uspešne pobude bodo sodelovali na predstavitvi v organizaciji Evropskega parlamenta. Komisija bo imela tri mesece časa, da preuči pobudo in se odloči, kako bo ukrepala.

Slovenija, Svet, Cerkev po svetu, Slovenci po svetu
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...