Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Postno romanje frankfurtskih Slovencev (foto: Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu)
Postno romanje frankfurtskih Slovencev

Postno romanje frankfurtskih rojakov

| 11.04.2014, 13:48 Matjaž Merljak

Postni čas se je prevesil v svojo drugo polovico, ko smo 30. marca 2014 na 4. postno nedeljo tudi letos poromali v Marienthal pri Rüdesheimu, kjer smo imeli križev pot in nedeljsko mašo; letos je to bilo teden dni kasneje kot običajno v prejšnjih letih.

V preteklih desetletjih smo imeli skoraj vedno snežno ali deževno vreme, le redkokdaj lepo, letos pa toplo pomladansko nedeljo; tokrat se je tudi ta, čeprav nekoliko umaknjena dolina od velike rečne ceste Rajne, že odevala v zelenje. Nobenega razloga torej ne bi smelo biti, priti ali ne priti v Marienthal.

Blizu 40 se nas je zbralo, večinoma iz Frankfurta in Wiesbadna oziroma njune okolice. Iz precej oddaljenega Westerwalda pa sta že po tradiciji prišli dve gospe, z njima pa še tretja iz bližine Düsseldorfa. Kakšno opravičilo neki bodo našli mnogi precej bliže bivajoči?

Od postaje do postaje z molitvijo rožnega venca
Od postaje do postaje z molitvijo rožnega venca © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Letos smo medse povabili p. Leopolda Valanta, lazarista iz Ljubljane. Popoldanski čas do nedeljske maše je bil v spovednici, ob domačem župniku pa je vodil nedeljsko mašo in nas tudi nagovoril. Ob ozdravljenju sleporojenega, ob svetlobi za oči je spregovoril tudi o slepoti oziroma svetlobi srca ter gledanju z njim.

To lepo postno nedeljo smo zaključili po maši v romarski dvorani pri naši malici. Prijetno je bilo poklepetati s tistimi, s katerimi se vsako nedeljo srečamo pri maši kakor tudi z drugimi, s katerimi se srečujemo samo občasno. Vsem, ki poskrbijo za malico in zlasti še za sladke dodatke, boglonaj.

Pater Leopold se je z mlajšim bratom Cirilom odpravil proti Parizu na obisk k staršem, ostali pa proti domu, proti vzhodu ali zahodu, kakor kdo. Slabo vreme in tema nas tokrat nista priganjali na pot, nastopil je namreč poletni čas.

Pred Kalvarijo v Marienthalu smo zaključili pobožnost križevega pota
Pred Kalvarijo v Marienthalu smo zaključili pobožnost križevega pota © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Ob velikonočnih praznikih pa bo naše slovensko občestvo v Frankfurtu, kakor je običajno ob večjih praznikih, precej razkropljeno.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...