Marko ZupanMarko Zupan
Slovenska zastava (foto: ARO)
Slovenska zastava

Pregled dogodkov od 18. do 25. aprila

Slovenija | 26.04.2014, 19:00 Petra Stopar

V minulem tednu smo sklenili post in se razveselili velikonočne skrivnosti, po prazničnih dneh pa se je začelo tudi delo poslancev in poslank v Državnem zboru, ki so znova določili nov datum izvedbe referenduma o arhivski noveli in potrdili dvig trošarin. Začela se je tudi uradna kampanja pred evropskimi volitvami.

Velika noč

Verniki po državi smo s slovesnimi vstajenjskimi procesijami v nedeljo pozdravili vstalega Kristusa. Slovenski škofje so v voščilu in nagovorih spregovorili o novem upanju. Tako so med drugim tudi poudarili: „Problemi in naloge, s katerimi se soočamo v Cerkvi in v družbi, ostajajo. Mi pa postajamo ob srečanju z Jezusom Kristusom, križanim od mrtvih vstalim Gospodom, upamo in želimo, drugačni, bolj pripravni za Božje kraljestvo, bolj pripravljeni hoditi po stopinjah Jezusa Kristusa, Dobrega pastirja in usmiljenega Samarijana, ki je hodil okrog in delil dobrote (prim. Mt 9,35). To je naša želja, to je naše velikonočno voščilo!"

Tako kot vsako leto ob veliki noči pa so se tudi letos pri svetem Jožefu v Ljubljani zbrali verniki, da bi se spomnili močnega potresa, ki je prestolnico stresel na veliko noč leta 1895, in prosili nadaljnje varstvo pred to naravno nesrečo.

Politika

Odločitev je padla. Petkov kongres največje vladne stranke PS je za novega predsednika postavil svojega ustanovitelja Zorana Jankovića. Koalicijski partnerji v primeru Jankovićeve zmage pričakujejo odstop premierke in čim prejšnje predčasne volitve, če bo mogoče, že pred poletnimi počitnicami.

V petek se je uradno začela volilna kampanja pred evropskimi volitvami, ki bodo 25. maja. Državna volilna komisija je nekatere kandidatne liste že potrdila, ostale bo v prihodnjih dneh, do 8. maja pa bo z žrebom določila vrstni red kandidatnih list na glasovnici. Ob tej priložnosti Mladinski svet Slovenije kandidate za evropske poslance poziva, da si v primeru izvolitve prizadevajo tudi za boljši položaj mladih. Pričakovanja mladih so zajeli v Manifestu, ki ga bodo posredovali vsem kandidatkam in kandidatom na listah za volitve v Evropski parlament.

Ne bomo pa na dan evropskih volitev, 25. maja, hkrati glasovali o arhivski noveli. Državni zbor je namreč z novim odlokom izvedbo referenduma določil za 8. junij, za začetek volilnih opravil pa bližajoči se ponedeljek. V SDS, kjer so zagovarjali hkratno izvedbo referenduma in evropskih volitev, so napovedali vnovično zahtevo po ustavni presoji odloka.

Vlada, ki te dni beleži najnižjo podporo v javnomnenjskih anketah doslej, je minuli teden sprejela program stabilnosti z načrtom uravnoteženja javnih financ, ki ga bo poslala v Bruselj. Ob tem je premierka je v Državnem zboru napovedala, da bo za oživitev gospodarstva ključno nadaljevanje javnofinančne konsolidacije, razdolževanje in prestrukturiranje podjetij, učinkovito delovanje bančnega sistema in spodbujanje izvoza.

Prvi od ukrepov za nadomestitev izpada proračunskih prihodkov po razveljavitvi nepremičninskih davkov je pod streho. Na sredini redni seji so poslanke in poslanci sprejeli novelo, ki prinaša višje trošarine za tobak in tobačne izdelke s 1. majem, zaradi česar se bo škatlica cigaret podražila v povprečju za 20 centov. Hkrati se bo ukinila možnost vračila oz. oprostitve plačila trošarine na biogoriva, ki se dodajajo fosilnim gorivom.

Prihodnji teden bo znana odločitev ljubljanskega višjega sodišča v pritožbah obsojenih v zadevi Patria. Direktor sodišča Janez Grden je sporočil, da bodo sodni spis ljubljanskemu okrajnemu sodišču najverjetneje poslali v ponedeljek. To bo sodbo nato vročilo Janezu Janši, Tonetu Krkoviču in Ivanu Črnkoviču, ki so bili na prvi stopnji obsojeni junija lani. Vsi sodni postopek že od samega začetka označujejo za politični konstrukt ter zatrjujejo, da so nedolžni in da proti njim ni nobenih dokazov.

Družba in kultura

Dijaška organizacija Slovenije je v sodelovanju s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije izvedla raziskavo o nasilju na naših srednjih šolah, ki so jo opravili med dijaki prvih in tretjih letnikov. Varuhinja dijakovih pravic Katja Mesarič je opozorila na nujnost ukrepanja, da nasilje v prihodnje ne bi postalo družbeno sprejemljivo vedenje.

Sodelavci Radia Ognjišče smo uspešno sklenili še eno akcijo Dobro delo dobro dene. Tokrat smo se odpravili na Dolenjsko in obiskali Varstveno delovni center Novo mesto. V Mercatorjevem Hipermarketu Bršljin smo zbrali hrano in druge izdelke za osem družin, ki živijo na robu revščine oziroma imajo v svoji sredi bolnika. K dobroti pa nas vabi tudi zgled papežev Janeza Pavla II. in Janeza XXIII., katerega se je prijel vzdevek Janez Dobri. Zato smo na popoldanski okrogli mizi v dvorani Baragovega zavoda osvetlili njuno bogato življenje in delovanje.

Vpogled v delo dveh pomembnih papežev 20. stoletja, papeža Pavla VI. in bodočega svetnika papeža Janeza Pavla II. pa nam nudita na novo izdani knjigi Celjske Mohorjeve družbe. Ivan Rojnik, avtor knjige Pavel VI. koncilski papež, opiše odločilno osebnost drugega vatikanskega koncila, v delu Moža in ženo je ustvaril pa so predstavljene kateheze Janeza Pavla II.

V starosti 87 let je v četrtek umrl eden osrednjih slovenskih slikarjev in grafikov, Bogdan Borčić. V Ljubljani rojeni umetnik je od leta 1980 živel in ustvarjal v Slovenj Gradcu. Njegova dela hranijo pomembne zbirke doma in v tujini.

Šport

Slovenski vrhunski košarkar Goran Dragić je minuli teden iz rok ameriške medijske stroke prejel prestižno nagrado. Športni novinarji so 27-letnega Ljubljančana nagradili s priznanjem za največji napredek v sezoni v ligi NBA. Za nagrado je prejel najnovejši model avtomobila Kia Sorento LX CUV, ki pa ga je podaril v dobrodelne namene vodilni ameriški organizaciji v boju proti raku, diabetesu, HIV/AIDS in drugim življenjsko nevarnim boleznim.

Slovenska biatlonska reprezentanca je trenutno brez trenerskega štaba. Strokovni svet bi moral na četrtkovi seji potrditi češkega strokovnjaka Tomaša Kosa za prvega trenerja, a je slednji sporočil, da po 14 letih zapušča Slovenijo in se vrača na Češko. V slovenskem taboru upajo, da bodo s Kosom vendarle našli dogovor, do naslednje seje 12. maja.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika, Sociala, Evropska Unija, Slovenci po svetu, Oddaje
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...