Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Joško Sirk (foto: ARO)
Joško Sirk

Naš gost: Joško Sirk

Oddaje | 10.03.2014, 12:12 Matjaž Merljak

V sobotni oddaji smo gostili iskrivega sogovornika z italijanske strani Goriških Brd. Joško Sirk ima le nekaj korakov od meje z Michelinovo zvezdico nagrajeno gostilno La Subida. Ob gostilni, ki je zrasla iz domače oštarije Pri lovcu, danes ponujajo še marsikaj. Sprejel nas je, ko smo lani s kolesom premagovali pot od Marije k Mariji. Kramljali smo o gostinskem delu, turizmu, priložnostih, ki jih imajo Brda kot celota, o razlikah med enim in drugim delom te lepe pokrajine …

Družina Joška Sirka prihaja iz Višnjevika, odkoder so na italijansko stran prišli leta 1947. Oče, mama in trije otroci so se naselili na majhni kmetiji, ki ni prinašala dovolj kruha. Oče je odprl majhno gostilno, ki jo je Joško, kot šestnajstletni mladenič, prevzel po očetovi zgodnji smrti. S soprogo Loredano sta spoznala, da bo le trdo delo v gostinstvu lahko omogočilo napredek. Odločila sta se, da bosta z delom skušala nekaj ustvariti in ne le preživeti. Danes njuna La Subida živi po različnih plateh. Ponujajo prvovrstne kulinarične užitke, slovijo po hiškah, ki jih na obrobju gozda ponujajo v najem, po mnogih podjetniških idejah, ki prinašajo turizem v njihov del Brd. Znamenit je njihov kis, za pršut na začetku in sir na koncu pojedine pa je še vedno zadolžen le gospodar.

„Brda morajo ostati ena. Premajhna so, da bi si privoščila ločeno iskanje uveljavitve v svetu!“ Zaveda se, da živi in dela na robu slovenstva.

Joško Sirk ob rezanju dobrot
Joško Sirk ob rezanju dobrot © Izidor Šček
Spominja se, da je bilo v sedemdesetih letih jedro njihove trdne vezi s Slovenijo delo duhovnika in učiteljice. Matica vsega pa je bila, kot danes, družina.„Vedno smo imeli stik s Furlani, Furlani s Slovenci. Med nami ni bilo nikoli nič hudega, tudi oblasti nam niso pretirano nagajale. V prvih letih nismo mogli imeti prav veliko stikov s Slovenijo, ki pa smo jih nujno potrebovali. Vsa čustva so bila vezana na eno skupnost, briško skupnost!“ Slovenstvo se danes kaže na precej drugačen način, kot se je kazalo v času njegove mladosti.

Graditev prihodnosti od vseh vpletenih v zgodbo Goriških Brd potrebuje enotnost, skupni marketinški in gospodarski nastop. Gospod Joško Sirk si za uveljavitev te ideje prizadeva že vrsto let. Pravi, da je na obeh straneh moč najti veliko sogovornikov, ki vidijo priložnost v skupni prihodnosti, zatakne pa se pri institucijah, ki bi morale pri idejah pomagati in jih na koncu tudi izpeljati. „Žal so danes mnogi prepričani, da Brda niso eno, videti je, da mnogi živijo tako, kot da imamo dvoje Brd! Veliko dela nas še čaka. Na obeh straneh.“

Joško Sirk je spregovoril tudi o kulinaričnih specialitetah, ki jih ponujajo v njihovem gostišču, o pomembnosti različnih okusov, pomenu glavnega kuharja in ostalem, kar prežema njegovo delo in mnoge uspehe, ki jih je bila njihova družina deležna doslej.

Pogled v enega izmed kotičkov restavracije La Subida
Pogled v enega izmed kotičkov restavracije La Subida © Izidor Šček

Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...