Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
škof Andrej Glavan (foto: s. Aleša Stritar)
škof Andrej Glavan

Praznik novomeške škofije in Odličje sv. Jožefa

Slovenija | 20.03.2014, 11:23 Tone Gorjup

Sveti Jožef je med drugim zavetnik slovenskih dežel in glavni zavetnik novomeške škofije zato je bilo včeraj slovesno tudi v Novem mestu. Praznično sveto mašo je daroval apostolski nuncij nadškof Juliusz Janusz. Pri slovesnosti pa so podelili tudi Odličje sv. Jožefa, najvišje škofijsko priznanje.

Mlada novomeška škofija si je za zavetnika izbrala Sv. Jožefa, moža device Marije, zato so včeraj praznovali. Apostolskemu nunciju v Sloveniji, nadškofu Juliuszu Januszu, so se pri večerni praznični maši pridružili škof ordinarij Andrej Glavan, stolni kanoniki in drugi duhovniki. Na praznik sv. Jožefa v škofiji od leta 2008 podelijo najvišje škofijsko priznanje Odličje sv. Jožefa posameznikom ali ustanovam, ki se posebej odlikujejo po zglednem krščanskem življenju in zvestem služenju krajevni Cerkvi. Škof Andrej Glavan ga je med slovesnostjo tokrat podelil Mariji – Mimici Rade, upokojeni medicinski sestra bolnišnice Novo mesto, doma iz župnije Stari trg ob Kolpi, V utemeljitvi so zapisali, da je Marija Mimica Rade s svojo izjemno ljubeznivostjo in sočutjem do pacientov ter zdravstvenih delavcev v življenju izpričala krščansko ljubezen do bližnjega. Kot izredna delivka obhajila je kljub prepovedim in omejitvam takratne oblasti dolga leta prinašala obhajilo pacientom v novomeški bolnišnici in oskrbovancem doma starejših.

Vir:spletna stran novomeške škofije

 

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.