Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar
Marija Vegelj Pirc (foto: onkologija.org)
Marija Vegelj Pirc

Marija Vegelj Pirc o boju proti raku

Politika | 03.03.2014, 12:40 Petra Stopar

Letošnji poudarek na prireditvah v Tednu boja proti raku je na Državnem programu za obvladovanje raka, ki ga je slovenska zdravstvena stroka že sprejela, a mora dobiti večjo podporo vseh, ki lahko prispevajo k zmanjševanju bremena te bolezni. Zveza slovenskih društev za boj proti raku opozarja na odgovornost države ne le pri organizaciji zdravstvenega varstva in zdravljenja, pač pa tudi v preventivi in pri krepitvi zdravja prebivalstva.

Da je dandanes napredek pri obvladovanju rakavih bolezni velik, meni priznana onkološka zdravnica in ustanoviteljica Društva onkoloških bolnikov Marija Vegelj Pirc, ki bo prav danes prejela državno odlikovanje za svoje dolgoletno delo na področju boja proti raku. »Imamo državni program obvladovanja raka, ki zajema vsa področja, od preventive prek diagnostike, zdravljenja, do rehabilitacije. Seveda v resničnem življenju to ne teče idealno, ampak mislim, da zaenkrat, in želim, da to tudi ostane, je za bolnike z rakom na voljo tisto zdravljenje, ki ga potrebujejo, in to vliva optimizem,« je dejala za naš radio. Prav tako bo državno odlikovanje za predano, strokovno in človekoljubno delo v boju proti raku prejela Mojca Senčar, predsednica društva za boj proti raku dojk Europa Donna.

Po podatkih Registra raka RS v Sloveniji v zadnjih letih za to boleznijo zboli približno 13.000 ljudi, umre pa jih približno 6000. Pri moških je najpogostejši rak prostate (ki je na prvem mestu zamenjal pljučnega raka), pri ženskah pa rak dojk. V Sloveniji so najpogostejši kožni raki (razen melanoma), raki debelega črevesa in danke, prostate, pljuč in dojke.

Še vedno velja, da bi bilo mogoče skoraj polovico vseh rakavih bolezni preprečiti z zdravim življenjskim slogom, redno udeležbo v presejalnih programih za raka, pa tudi z življenjem v čim manj onesnaženem bivalnem in delovnem okolju. Najnovejše raziskave dajejo večji pomen bremenu onesnaženega zraka na nastanek pljučnega raka.

Ob Tednu boja proti raku smo se pogovarjali z prim. Marijo Vegelj Pirc, dr. med., ki ji lahko tudi prisluhnete v priloženem posnetku.

Politika, Sociala, Zdravstvo
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...